Hiina tekstipõhise sotsiaalmeediarakenduse Weibo hashtag ehk teemaviide osutas jätkuvale sissetulekute ebavõrdsusele, väites, et 964 miljonit inimest ehk ligi 70% elanikkonnast elasid 2000 Hiina jüaani ehk umbes 256 euro suuruse sissetulekuga kuus.

Teisipäeval sai see teemaviide Weibo trending-lehel esimeseks, enne kui see maha võeti. Päev varem oli Zhongtai Securities juhtiv majandusteadlane Li Xunlei avalikustanud artikli eelnevate andmetega aastast 2021.

Tema artiklis, mis hiljem maha võeti, jõudis Li siiski järeldusele, et valitsuse pädev juhtimine võib võimaldada edasist majanduskasvu, mis võib 2035. aastaks Hiina SKP-d kahekordistada.

Kuigi riigis on suured probleemid, pole Beijing toonud välja lahendusi, et taastada majandust pätrast pandeemiat.

Hiina valisteja Xi Jinping on selle asemel kutsunud üles parandama sissetulekute jaotamist „ühise heaolu“ kampaania kaudu, kusjuures tsensuur näitab taas kord, kui tundlik on Peking igasuguse arutelu suhtes Hiina majandustulemuste üle.

Weibos kuvatakse nüüd teemaviidet otsides järgmine tekst: „Vastavalt asjakohastele seadustele, määrustele ja põhimõtetele ei saa selle teema sisu kuvada.“

See on levinud tsensuuritaktika, millega peatatakse populaarsete teemade jõudmist veebisaidi 600 miljoni kasutajani, kellele Hiina spionaažiagentuur hiljuti automaatsed hoiatused saatis, milles „soovitatakse“ neil mitte majandusseisukorda kritiseerida.

2020. aasta juunis avaldasid Wang Haiyuan ja Meng Fanqiang, kelle uuringule Li sel nädalal viitas, Hiina juhtivas finantsuudiste ajakirjas Caixin artikli, milles nad tsiteerisid endise peaministri Li Keqiangi kommentaare hinnanguliselt 600 miljoni hiinlase kohta, kes elasid vähem kui 1000 jüaani ehk 130 euroga kuus.

„Kuigi 40 aastat kestnud reformid on oluliselt parandanud riigi terviklikku tugevust ja rahva sissetuleku taset, on tänase seisuga endiselt ilmne, et meil on suur rahvastik, vähe ressursse ja väga ebaühtlane areng ning märkimisväärne hulk elanikke on endiselt vaesuspiiri lähedal,“ kirjutasid Wang ja Meng.

Nende vana artikkel kustutati ka Caixini veebisaidilt pärast Li uuema analüüsi mahasurumist.

2020. aasta lõpus kuulutas Hiina president Xi „täieliku võidu“ riigi absoluutse vaesuse üle, mida Peking defineerib kui elamist 2300 jüaanist aastas.