Teadlastel on õnnestunud uue projekti raames taaselustada iidsed kangaste värvimistehnikad, et õppida tundma uusi detaile Pompei elanike igapäevaelust enne, kui see aastal 79 pKr vulkaanipurskes hävis. Nende inspiratsiooniallikaks said väljakaevamiste käigus leitud freskod, kirjutab The Independent.

Selle projekti jaoks palgati Umbria meister Claudio Cutuli, kes kasutab värvaineid, mida ta valmistab ainult taimedest: näiteks kasutab ta roosimarja juurt, et luua punast ja pruuni, leedrimarju musta ja halli jaoks ning kardemoni merevaiguga kollase ja rohelise jaoks.

Cutuli oma töökojas värve segamas

Cutuli maalib Pompei värvipaletti kasutades Vettiuse maja freskodelt pärinevate motiividega salle. Vettiuse maja oli üks jõukamaid maju Pompeis, see avati 2023. aastal peale kahe kümnendi pikkuseid restaureerimistöid taas Pompei külastajatele. Muide, pool sallide müügist saadavast tulust läheb kunagise suure linna uurimise ja restaureerimise edasiseks rahastamiseks.

Pompei-motiividega sall

Arheoloogiliste paikade freskodel on kujutatud jõukaid pompeilasi, keda on kujutatud lillat, rohelist, roosat, sinist ja kollast värvi rõivastes. Värvid saadi värvitud kangaste keetmisel suurtes metallvaatides vastavates töökodades, kus töötasid orjad, kes ise kandsid lihtsaid pruune tuunikaid.