Dallases asuv biotehnoloogiaettevõte Colossal Biosciences teatas nõuandva komitee moodustamisest väljasurnud kukkurhundi taaselustamiseks. See on tippkiskja, kes varem elas Tasmaanias, Austraalias ja Uus-Guineas, vahendab Newsweek.

See on väidetavalt üks kolmest liigist, mis on plaanis taas ellu äratada, ja see on nendest ainus kiskja. Teised liigid on villane mammut ja dodo.

Kukkurhunt oli Austraalia üks tuntumaid kohalikke liike ja riigi ainus kukkurloom, kuid selle populatsioon on inimeste küttimise ja dingodega võistlemise tõttu väljasurnud. Vaatamata sellele, leidub siiski neid, kes usuvad, et mõned liigi esindajad elavad veel Tasmaanias, kuid kinnitust sellele pole.

Väikest kiskjat ähvardasid nii kodukoerad kui ka talunikud. Kukkurhunt kuulutati väljasurnuks 1986. aastal ja viimane teadaolev isend suri 87 aastat tagasi Hobarti loomaaias.

Tasmaania ainsa kiskja taastamisega loodab Colossal Biosciences tuua ökosüsteemi tagasi looduslikku tasakaalu. Komiteesse kuuluvad kohalike omavalitsuste liikmed, aborigeenide esindajad, tööstuse juhid, eramaaomanikud, ülikoolide esindajad ja kogukonna esindajad laiemalt.

Teadlaste sõnul on kukkurhundi tagasitoomine oluline samm bioloogilise mitmekesisuse tagamisel ja Tasmaania säilitamisel tulevastele põlvkondadele.

Eelmisel aastal teatas Colossal Biosciences, et kavatseb kukkurhundi loodusesse tagasi tuua ja on astunud mitmeid samme, et seda teha. Ametlikku kuupäeva, millal kukkurhundi beebid võiksid sündida, ei ole, kuigi ettevõte on teada andnud, et esimesed mammutipojad peaksid sündima 2028. aastal.