USA toidu- ja ravimiamet kiitis augustis heaks ravimi Zurzuvae. Kuid esialgu maksab see enne kindlustuse arvestamist 15 900 dollarit kuuri eest, mis tekitab muret, kuidas inimesed sellele ligi pääsema hakkavad.

Zurzuvaed võetakse kaks korda päevas 25-milligrammistes annustes 14 päeva, et ravida täiskasvanuid, kellel on sünnitusjärgne depressioon.

Ravimitootjad teatasid, et Zurzuvaed võtnud inimestel vähenesid depressooni sümptomid rohkem kui nendel, kes olid saanud platseebotabletti. Sümptomite leevenemisi täheldati juba kolmandast pilli võtmise päevast.

Sünnitusjärgne depressioon on vaimse tervise häire ning selle tagajärjed ei mõjuta mitte ainult naise, vaid kogu pere heaolu ja lapse arengut. Haigus võib tekkida 12 kuu jooksul pärast lapse sündi ja ilma ravita kesta aastaid. Uuringute kohaselt puudutab see lapse esimese eluaasta vältel vähemalt 10% vastseid emasid ja 5% isasid.

Raskematel juhtudel ei pruugi selle all kannatavad inimesed suuta oma igapäevatoimingutega hakkama saada ning neil võib sagedasti esineda mõtteid enesetapust, enesevigastamisest või lapse vigastamisest. Selliste sümptomite korral vajab inimene kohe abi.

Teine võimalus sünnitusjärgset depressiooni ravida on võtta selektiivseid serotoniini tagasihaarde inhibiitoreid ehk SSRIsid – antidepressante, mille mõjuma hakkamiseks kulub nädalaid ja mida peab edasi võtma iga päev kuus kuni 12 kuud.

Zurzuvae hind on võrreldes nende ravimite omaga muidugi meeletu: USAs maksavad SSRId tavaliselt alla 20 dollari kuus (Eestis haigekassa soodustusega isegi alla 5 €).

Praegu pole veel teada, kas ja kui palju kindlustusfirmad seda katma hakkavad või kas nad hakkavad nõudma, et enne SSRIde proovimist selle ravimi eest makstaks.

Peaaegu 16 000 dollarit maksev ravim on aga peaaegu kaks korda soodsam varasemast variandist Zulressost. Seda 35 000 dollarit maksvat ravimit manustatakse haiglas infusioonravi korras 60 tunni jooksul.