Veebirobot (inglise k bot) on robotina toimiv tarkvararakendus, mis käitab automatiseeritud toiminguid ehk skripte interneti kaudu.

Tavaliselt täidavad robotid rutiinseid ülesandeid, mis on lihtsad ja struktuurilt korduvad, palju kiiremini, kui saaksid sellega hakkama inimesed. Kõige rohkem kasutatakse roboteid veebi indekseerimiseks, mille käigus automatiseeritud skript tõmbab, analüüsib ja jaotab veebiserveritest teavet inimesest mitu korda kiiremini.

Varem on teada olnud, et enam kui poole kogu veebiliiklusest moodustavad veebirobotid. Nüüd pettuste kontrollimise platvormi Arkose Labs andmetel oli 2023. aasta jaanuari ja septembri vahel mõõdetud veebilehtede ja rakenduste internetiliiklusest 73 protsenti seotud veebirobotitega, kes teostasid pahatahtlikke tegevusi, näiteks SMS-maksupettust, andmete kraapimist ja kaardi testimist.

Kõige levinumad kuriteod olid teiste hulgas konto ülevõtmine, kraapimine, võltskontode loomine ja lojaalsuspunktide kasutamine.

SMS-pettused kasvasid eelmise kvartaliga võrreldes kõige rohkem - võrreldes teise kvartaliga kasvasid need kolmandas kvartalis 2141%. Näiteks rünnakud klienditoe kõnekeskuste vastu kasvasid 160 protsenti, täheldas ettevõte.

Arkose Labs ütles, et masinõppe ja tehisintellekti kasutamine inimese käitumise jäljendamiseks kasvas märkimisväärselt.

Nagu Security Week rõhutab, tähendab pahatahtlike veebirobotite rünnakute arvu kasv, et nende kasutamine on küberkurjategijate jaoks jätkuvalt kasumlik. Tehisintellekt teeb ilmselt olukorra veelgi hullemaks.

Tasub märkida, et kõik robotid ei ole pahatahtlikud. Internetis leidub palju kasulikke roboteid, mida kasutatakse näiteks automaatseteks vestlusrakendusteks, klienditeenindusülesannete täitmiseks ja sotsiaalmeedia kogemuste haldamiseks.