Astrofüüsik Luca Costantin avastas ceers-2112 nimelise galaktika, mida nimetatakse Linnutee kaksikuks, kuulsa James Webbi kosmoseteleskoobi tehtud piltidelt. Seda avastust kajastati kolmapäeval väljaandes Nature.

Universum on umbes 13,8 miljardit aastat vana. Constantini ja kolleegide läbi viidud uuring paljastab, et sarnased galaktikad Linnuteele eksisteerisid juba 11,7 miljardit aastat tagasi.

Ceers-2112 galaktika tähtede kogumass on 3,9 miljardit päikese massi, mis on sarnastes dimensioonides kui Linnutee mass samavanuselt.

Linnutee, nagu paljud teised spiraalgalaktikad, koosneb latikujulisest tuumast, mida ümbritseb gaasist, tolmust ja tähtedest koosnev ketas. Sarnane latikujuline tuum on ka noorel galaktikal ceers-2112.

NASA astronoomid pakkusid 15 aastat tagasi 2000 sarnast galaktikat uurides, et sellised tuumad on spiraalgalaktikate evolutsiooni viimane etapp ning tekivad siis, kui tähtede orbiidid muutuvad ebastabiilseks ja kalduvad oma varasemast trajektoorist kõrvale.

Kolm aastat tagasi avastati teine Linnuteele äärmiselt sarnanev galaktika SPT0418-47, mis tekkis ligikaudu 1,4 miljonit aastat pärast Suurt Pauku. Samas pole sellel latikujulist tuuma nagu eelnimetatud galaktikatel.

„Linnuteel võib olla lõpmatult palju kaksikuid, ja me jälgime igaühte neist erineval universumi vanusel. Kaksikute abil tahame mõista Linnutee evolutsiooni ajalugu,“ ütleb Pérez González. Galaktika ceers-2112 on saanud nime rahvusvahelise projekti Cosmic Evolution Early Release Science järgi, milles osalevad ka Astrobioloogiakeskuse astrofüüsikud.