Arheoloogid, kes kaevasid 3500 aastat vana matmispaika, avastasid iidse Egiptuse „Surnute raamatu“, mis on täidetud loitsuga, mis pidid aitama surnuid hauataguses elus. Business Insideri teatel avastati ürikurull Kesk-Egiptusest Tuna al-Gebelist. Selle pikkus on väidetavalt 43–49 jalga (13–15 meetrit – Forte).

Teadlaste sõnul olid sellised ürikud osa Vana-Egiptuse matustest ja nende loitsud kujutavad endast üleloomulikku „reisikindlustust“ hauataguse elu jaoks. Ürik polnud ainuke aare: arheoloogid leidsid ka muumiaid, mis arvatavasti kuulusid kõrgetele Egiptuse ametnikele. Mõned neist olid hästi säilinud kivisarkofaagides. Nende hulka kuulub ka ülempreestri tütre Ta-de-Isa muumia.

Sarkofaagi sees oli ka muumia ise

Väljakaevamistel leiti ka alabasterist nõud, mida kasutati mumifitseerimise ajal oluliste elundite hoidmiseks, ja tuhandeid amulette.

Muumiate kujukesed, mis leiti samast matusepaigast

Teadlaste sõnul pole „Surnute raamatu“ leidmine sugugi haruldane. Väga harva juhtuvad, aga sellised hauad olema meie ajani puutumatutena säilinud. Praegu on leitud „Surnute raamatust“ vähe teavet, kuid teadlaste sõnul on tegu suurepärase ja huvitava leiuga.