Xiaomi on üks neist Hiina tehnoloogiaettevõtetest, kes on seni pääsenud USA sanktsioonide otsesest mõjust. See tähendab, et tema mobiilides jookseb jätkuvalt täisväärtuslik Android ja Google Play äpipood ning ka kiipidega paistab kõik korras olevat, sh 5G funktsionaalsusega. Selle kõik on tänaseks näiteks kaotanud suur konkurents Huawei.

Ent Xiaomi on Huaweilt hõivanud veel ühe olulise asja – nüüd teeb legendaarse Saksa kaameratootjaga Leica koostööd hoopis tema. Ning just Xiaomi-Leica koostöö viljad on jõudnud ka kõnealuse telefoni kaamerakomplekti.

Ma polegi sedavõrd suurte mõõtmetega mobiilikaameraid ühelgi mobiilil varem näinud, kui sellel telefonil. Kiri seadmel endal ütleb Summicron Vario kaamera ava suuruse näituseks näitudeks 1:1.9-2.2/15-50ASPH.

Xiaomi 13T Pro

Täpsemalt on põhikaamera eraldusvõime on 50 megapikslit, ava f/1.9, mille fookuskaugus võrdub 24 millimeetriga, selle asfääriline 7P objektiiv on välja arendatud rohkema valguse püüdmiseks. Valguse peegeldumise vältimiseks on kaamera objektiivil mitmekihiline ALD-kate ning kaamera serva ümbritsev ring.

Kaamera pakub ka 20X suurendust (neist 2x on optiline suum), kassi sabakarvad saab teiselt poolt tuba pildistades selle abil kokku lugeda küll:

Xiaomi 13T Pro

Kusjuures, see kaamera toetab videosalvestust 10-bitise LOG 4:2:0 H.265-ga Rec.709 LUT-iga, mis oli varem saadaval ainult professionaalsetes videokaamerates. Toetab see ka 8K kvaliteedis videosalvestust. Kaameral on ka olemas OIS ja EIS pildistabilisaatorid.

Telefotokaamera eraldusvõimeks on 50 megapikslit, f/1.9 on ava suuruse näit ja selle fookuskaugus vastab 50 millimeetrile. Ülilainurkkaamera eraldusvõime 12 megapikslit, f/2.2 ava on ekvivalentse fookuskaugusega 15 millimeetrit.

Eesti kõige pildistatum laugas Viru rabas näeb ilma ühegi filtrita pildistades välja selline:

Xiaomi 13T Pro

Esikaamera resolutsioon on 20 megapikslit ja ava suurus f/2.2.

Xiaomi 13T seeria telefonides saab kasutada ka kahte Leica pildistamisstiili: Leica Authentic Look ja Leica Vibrant Look, teise puhul on toonid veidi tugevamalt välja toodud, esimene näitab asju nii, nagu need päriselt on.

Kasutaja jaoks põnevaks katsetamiseks ja harjutamiseks on kindlasti kaamerarežiim Portree, kus saab mängida erinevate bokeh-režiimide ja fookuskaugustega, et pildistatav inimene või muu objekt taustal eriti teravalt esile tuua.

Xiaomi 13T Pro

Seda teravustatud punkti saab seejuures ka ekraanil vajutades suvalises vaatevälja kohas ka valida.

Sellel pildil olen proovinud näiteks teravustada taustal olevat diktofoni:

Xiaomi 13T Pro

Telefoni AMOLED ekraan on tõesti suur ja särav. Diagonaal on 6.67-tolline, kaitstud mitte just kõige uuema Gorilla Glass 5 kaitseklaasiga, värskendussageduse näiduks on võimas 144 Hz ning eraldusvõime 2712 x 1220 pikslit (446 ppi on pikslitihedus). Ekraan eristab 68 miljardit värvi. Lisaks 12-bitine värvisügavus ja HDR10+ ja Dolby Visioni tugi.

Xiaomi 13T Pro ekraan

Mängusõpradele meeldib kindlasti see, et ekraan on täiesti lame ja ilma igasuguste servakumerusteta.

Seda on ka IP69 standardile vastavalt vee- ja tolmukindel.

Telefonid toetavad kiirlaadimist ja selleks on kaasas 120W Xiaomi HyperCharge laadija. See tähendab, et viie minutiga saavutab seade 36% laetuse. Aku mahutavuseks on 5000 mAh. Mis on aga üsna suureks puuduseks, on asjaolu, et seadmel puudub juhtmevaba laadimise funktsionaalsus.

Aku peaks normaalsel kasutamisel vastu pidama julgelt kaks päeva. Mina seadmesse SIM-kaarti sisse ei pannud ja põhitelefonina ma teda ei kasutanud (oli Wifi võrk ja pildistamised) - viis päeva hiljem oli akut järgi veel 42%.

Xiaomi 13T Pro töötab MediaTek Dimensity 9200+ kiibistikuga: sellel on kiire kaheksatuumaline protsessor (kõige kiirem MediaTeki protsessor üldse), mis võimaldab kiirust kuni 3,35 GHz. RAMi näitajaks on lausa 12GB, mis tähendab ühele mobiilile ülimat kiirust – vist lausa parima, mis turul saada. Sisseehitatud graafikaprotsessor Arm Immortalis-G715 GPU parandab pilditöötlust ja tagab mängude sujuva liikumise, samal ajal akut säästes.

Seadme vasak külg on hoitud kenasti nuppudest puhas ja seal ei ole mitte millelegi vajutada. Paremas servas on – nagu ikka – helitugevuse ja käivitusnupp. Mobiil on saadaval kolmes värvis - Alpine Blue, Meadow Green ja Black. Meadow Green ja Black mudelitel on klaasist tagapaneel, Alpine Blue mudeli tagakülg kaetud Xiaomi BioComfort taimset päritolu nahalaadse tootega.

Seade on valmis nelja järgmise põlvkonna Android OS-i uuendusteks. Turvauuendusi väljastatakse mõlemale telefonile viis aastat. Telefoni mälu on samuti korralikult – 512 GB. 5G on loomulikult olemas.

Xiaomi 13T on varustatud Dolby Atmose stereokõlaritega. Sõrmejäljeluger on kenasti integreeritud esiekraani alla. Seade kaalub 206 grammi, mis ei ole suurust arvestades sugugi palju.

Eestis on mobiil praegu müügis hinnaga 899 eurot.

Kui vaadata mobiilitootjate üleilmset turujaotuse andmestikku, siis näeme, et kunagine nr 2 Huawei ei pääse enam esiviisikusse. Küll aga on Samsungi ja Apple’i järel kolmanda koha sisse võtnud justnimelt Xiaomi:

Mobiilitootjate turujaotus