„24. oktoobril 2023 tuvastasid Venemaa õhuruumi juhtimissüsteemid kaks õhusihtmärki, mis lähenesid Läänemere kohal Venemaa föderatsiooni riigipiirile,“ teatas äsja Venemaa kaitseministeerium.

Venemaa andis seepeale stardi ühele oma õhutõrjeväe hävitajale Su-27 õhusihtmärgi tuvastamiseks ja Venemaa föderatsiooni riigipiiri rikkumise ärahoidmiseks.

„Vene hävitaja tuvastas, et õhusihtmärgid on kaks USA õhujõudude strateegilist pommitajat B-1B. Vene hävitaja lähenedes sooritasid välismaa strateegilised pommitajad Venemaa föderatsiooni riigipiirilt tagasipöörde. Vene lennuk naasis tervelt kodulennuväljale. Riigipiiri rikkumist ei toimunud,“ teatas Venemaa kaitseministeerium.

Ühtlasi kinnitas ministeerium, et Vene hävitaja lend korraldati „rangelt järgides rahvusvahelisi õhuruumi kasutamise reegleid rahvusvaheliste vete kohal“.

Kõnealused USA lennumasinad tegid eelmisel nädalal madallennu Tallinna kohal, et näidata solidaarsust Eesti liitlaste, USA Euroopas paiknevate õhujõudude (USAFE) ja Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse (EUCOM) missiooni eesmärkidega.

B-1 pommitajad kuuluvad USA õhujõudude 7. pommitajate lennutiiva 9. ekspeditsiooni pommieskaadri Dyess õhubaasi Texase osariigis. Lennukid paiknevad Suurbritannia kuninglike õhujõudude Fairfordi baasis.

B-1B Lancer on kauglennuvõimega raskepommitaja, mis suudab kanda õhujõudude tavarelvastuse raskeimat juhitavat ja ka juhitamatut relvastust.