Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul on ettevõte paigaldanud Eestisse üle poole tuhande 5G tugijaama, neist 2023. aasta jooksul on Telia paigaldanud Eesti erinevatesse asukohtadesse 175 5G jaama.

„Riigi territooriumist oleme katnud 5G-ga aga umbes 60%,“ ütles Visse.

Kui palju on aga Telial tänaseks 5G-pakettide kliente? „Täpseid numbreid siin välja ei tooks, aga 5G pakette kasutavad täna kümned tuhanded kliendid,“ saime ettevõttelt vastuseks.

5G võrgu rajamiseks on Telia kasutanud seni nelja erinevat sagedusvahemikku: 700MHz, 2100MHz, 3500MHz ning 26GHz. Just viimases ehk 26GHz sagedusalas mõõtis Telia selle suve hakul ka 5G võrgu kiirusrekordi, mis ulatus andmete allalaadimisel 2,2 gigabitini sekundis (Gbit/s).

5G võrgu hoogne laienemine on muutnud võimalikuks ka selle, et paljud Telia kliendid saavad üle õhu kasutada kuni 500 Mbit/s kiirusega koduinternetti. Nii on muutnud 5G reaalsuseks selle, et kaablita internet pakub samaväärseid ja teatud piirkondades isegi suuremaid kiirusi kui kaabliga internet.

2023. aastal on teinud hüppelise kasvu ka 5G võrgus liikuv andmete maht – selle aasta algusega võrreldes teenindas Telia 5G võrk oktoobris kolm korda rohkem andmeid.