Riigi õiguskaitseorganid viisid Madridis, Malagas, Huelvas, Alicantes ja Murcias läbi 16 sihtotstarbelist läbiotsimist ning arreteerisid 34 kuritegeliku rühmituse liiget.

Politseirünnakute käigus konfiskeeriti tuli- ja käsirelvad, neli kõrgema hinnaklassi autot, 80 000 eurot sularaha ja arvutid, milles asus andmebaas nelja miljoni inimese kohta käivate andmetega.

Hispaania politsei sõnul on arreteeritud isikud seotud e-posti ja SMS-andmepüügiga, milles kehastati kullerfirmasid ja elektritarnijaid.

Lisaks sellele tegid petturid kõnesid, et varastada lapsevanematelt raha, pannes neid arvama, et nende laps on ohus või kuskil hätta jäänud.

Teistel juhtudel kasutasid nad väidetavalt ära nn siseringi positsiooni rahvusvahelises tehnoloogiafirmas, et suunata kaupu ümber nende kontrolli all olevatele aadressidele.

Organisatsioonil ei olnud üldiselt kindlat tegutsemisviisi ning nende kelmuste repertuaar oli lai ja mitmekesine.

Rühmituse uurimine algas 2023. aasta alguses pärast tuhandete kaebuste esitamist, milles kirjeldati ühist pettuse mustrit.

Siis murdsid petturid erinevate finants- ja krediidiasutuste andmebaasidesse ning lisaks klientide andmete varastamisele kasutasid nad oma juurdepääsu ka selleks, et laenata kliendikontodele rahasummasid.

Seejärel võtsid nad ühendust nende klientidega, et teatada neile, et nad on arvutivea tõttu saanud laenu ja nad on nüüd kohustatud selle tagasi maksma, järgides konkreetseid juhiseid.

Seejärel suunati ohvrid andmepüügisaitidele, mis andsid endast välja nende pangandusasutust ja sisestasid tundlikud andmed, mis saadeti petturitele.

Sellest tegevusest saadav kasum tulenes peamiselt varastatud andmete edasimüügist teistele küberkurjategijatele ja oli hinnanguliselt kolm miljonit eurot.

Politsei sõnul suunasid kõrgetasemelise ohurühma liikmed tulu krüptovarade investeerimisplatvormidesse, et varjata raha jälgi.

Küberkurjategijate rühmituse juhtidena tuvastatud isikud on juba trellide taga ning lähikuudel jätkuvad pingutused, et tuvastada veel rohkem kurjategijaid ja ohvreid.