Väljaandes Nature Communications avaldatud uuringus leiti, et humala kogus Euroopas on vähenemas. Prognooside kohaselt halvendavad kuumemad, pikemad ja kuivemad suved turuolukorda ja võivad viia õlle kallinemiseni.

Õlu on maailma kõige populaarsem ja tõenäoliselt kõige vanem alkohoolne jook ning vee ja tee järel kõige levinum jook üldse.

Õlle pruulimisel kasutatakse humalat, mis on kanepiliste sugukonda kuuluv ronitaim. See on pruulimise protsessi neljas kõige olulisem koostisosa vee, pärmi ja linnaste kõrval. Humal toimib õlle valmistamisel kontsentraadina. Seda lisatakse viljast saadud virrele enne selle keetmist, mis annab õlule iseloomuliku mõrkja maitse.

Käsitööõlletööstuse buum on suurendanud nõudlust iseloomuliku tugeva maitsega õlle järele, mistõttu on kasvanud vajadus kvaliteetse humala järele.

Kuid uuringus, milles vaadeldi, kuidas muutus aromaatse humala keskmine saagikus aastatel 1971-1994 ja 1995-2018, leiti, et mõnes peamises humalakasvatuspiirkonnas vähenes toodang peaaegu 20%.

Tšehhi Teaduste Akadeemia (CAS) ja Cambridge’i Ülikooli teadlased arvestasid, et saagi vähenemine on tingitud viimaste aastate kuivematest tingimustest, mida põhjustab tõenäoliselt globaalne kliima soojenemine.

„Kohanemisvõimetus ohustab humalakasvatuse kasumlikkust mitmes piirkonnas. Selle tagajärjeks on väiksem toodang ja kõrgem hind õlletootjate jaoks,“ ütles töö kaasautor ja CASi teadlane Martin Mozny.

Õlle hind on alates 2020. aastast juba 13% tõusnud, mis on tingitud pandeemiaajast alganud energiakulude tõusust ja Ukraina sissetungile järgnenud gaasikriisist.

Vaatamata ülemaailmsetele jõupingutustele on inimtegevusest tulenev kasvuhoonegaaside heited ja Maa keskmine temperatuur jätkanud tõusu. Eeldatakse, et järgmise viie kuni seitsme aasta jooksul ületatakse kriitiline 1,5 °C tõusu piir.

Põllumajandustootjad on teinud jõupingutusi, et kohandada oma kasvatusviise saagikuse parandamiseks, näiteks viies talusid kõrgemale orgudesse, kus on rohkem vihma, ja paigaldades niisutussüsteeme. Kuid uuringu autorid hoiatavad, et on vaja täiendavaid investeeringuid, ning ütlevad, et tulevase languse kompenseerimiseks on vaja laiendada aromaatse humala kasvatamiseks kasutatavat pindala 20% võrra.