Suur rühm Brasiilia teadlasi uuris 5315 ruutkilomeetri suuruse pindalaga maa-ala LIDARiga ja tuvastas märke inimtegevusest, kirjutab ScienceAlert.

LIDAR on valguspõhine radarisüsteem, mis kasutab sünkroniseeritud lasersähvatusi, et näha läbi lehestiku kihtide, pinnase ja kaardistada struktuuride muutusi, mis võivad paljastada märke inimtegevusest.

See, et teadlased leidsid märke Kolumbuse-eelsest inimtegevusest Amazonase metsadest, ei tohiks iseenesest olla üllatav. Kuid teadlaseid üllatas kunagiste asulate ulatus. Ühes paigas leidis Brasiilia teadlaste meeskond LIDARiga 24 senitundmatut asulat, mille reljeef ja asukoht viitavad selgelt sellele, et need on loodud inimeste poolt. „Me avastasime kindlustatud küla Lõuna-Amasoonias, kaitseehitised ja kindlustused Edela-Amasoonias, megaliitehitised Guajaana kilbilt ning jõgedele rajatud objektid Kesk-Amasoonia lammidelt,“ avaldas uurimisrühm tulemuste üksikasju.

Amazonase lõunaosas, piirkonnas, kus arvatavasti kunagi elasid kümned tuhanded inimesed, on avastatud märke linnadest, mida ühendab teedevõrk, mis võinuks omal ajal konkureerida Euroopa omadega.

Edelaosas on teadlased avastanud kummalisi pinnasest tehtud geomeetrilisi motiive, mis asuvad leitud teedest kaugemal. Lisaks suutsid teadlased välja selgitada, et tollased inimesed istutasid viljapuu- ja pähklipuid.

Teadlaste hinnangul võib Amazonase metsade all peituda üldse 10 000 kuni 24 000 ehitist.

See viitab teadlaste sõnul sellele, et enam kui 90% Amazonase piirkonna inimtegevuse ajaloost on veel läbi uurimata.