Muistsed maiade valitsejad võiksid anda tänapäeva inimestele näpunäiteid, kuidas veekriisiga toime tulla.

Ameerika teadlaste uuringust selgus, et maiad kasutasid veetaimi vee filtreerimiseks ning puhastamiseks veekogudes, kust nad vett võtsid, kirjutab Newsweek.

Teadlaste sõnul olid vesiroosid klassikalise maiade kuningriigi võimas sümbol. Need kasvavad ainult puhtas vees ja nende jäänuseid on leitud mitmete maiade poolt loodud veehoidlate setetest.

Uuringus märgitakse, et maiade veehoidlaid kasutati rohkem kui tuhat aastat ja need varustasid veega kümneid tuhandeid inimesi isegi väga põuastel aegadel. Maiade tsivilisatsiooni üks olulisemaid eesmärke oli hoida vesi piisavalt puhtana, et seda juua. Selleks kasutasid maiad hundinuiasid, tarne ja pilliroogu. Need taimed filtreerivad tõhusalt vett ja puhastavad seda lämmastikust ja fosforist.

Taimepõhised tehnikad võimaldasid maiadel oma linnu veega varustada, kuni nende alasid tabas aastatel 800–900 pKr tõsine põud, öeldakse uuringus. „Nagu meie, rajasid maiad ka kanaleid ja tamme vee juhtimiseks ja põldude niisutamiseks. Nad suutsid vett isegi pikkade vahemaade taha transportida,“ märgivad teadlased.