Alustame aga autode globaalsest mõjust keskkonnale - värske uuringu tulemused on teada. Ühtlasi on nädala number seitse. Nimelt seitse miljardit tonni.

Kiikame ka kütuserubriiki, kus on (vähemalt korraks) toimunud meeldivad arengud. Kuid kuidas mõjutab naftabarreli hinda sõda Iisraelis?

Saate peateemana räägime pikemalt uuest automaksu kujunemise mehhanismist, mille olulisteks osadeks on nii auto vanus, heitmed kui mass. Uue mudeli järgi on võimalik olukord, kus kasutatud auto Eestis registreerimine maksab rohkem kui auto ise, samuti on nii mõnegi uue auto registreerimise tasu üle 4000 euro. Mis eesmärki see kõik siis täidab?

Mängime vahepeal ka mälumängu - eelmises saates küsisime, mis oli kuulsa jalgpalluri David Beckhami esimene isiklik auto. Õige vastus on Ford Escort MK2 ja igavest au ja kuulsust jagame Martin Tikenbergile. Uus küsimus - mis oli Elon Muski esimene auto? Vihjeks - ta ostis selle 1994. aastal, kui oli 23-aastane. Vastata võib vastavalt eelistustele nii loo kui postituse kommentaaridesse, kirjutada meile Messengeris või Instagramis jne.

Vahepeal püstitasid aga Šveitsi tudengid märkimisväärse rekordi, kiirendades enda ehitatud elektrisõidukiga 0-100 km/h ajaga 0,956 sekundit end otse Guinnessi rekordite raamatusse. Hullumeelse tulemuse olulisimaks osaks on fakt, et tegu on nn maaefektiga autoga, mis juba paigal seistes märkimisväärsel hulgal negatiivset tõstejõudu tekitab.

Üle pika aja tuleb juttu ka Rivianist, lisaks võtame ette UAW streigi olulisimad arengud. Nissan pani oma elektriautosid puudutavatele eesmärkidele arvud külge, Volkswagenil aga seisab üks suur tehas ja teist, plaanitud tehast (veel) ei ehitata.

Nädala Eloni rubriigis räägime veel veidi värskeimast elulooraamatust ja toome välja mõned värvikamad faktid. Nädala proovisõiduauto on Mercedes-Benz GLC Coupé. Stuudios on autoajakirjanikud Veli V. Rajasaar ja Indrek Jakobson. Saadet saab kuulata allolevas pleieris. Külasta ka saate Facebooki- ja Instagrami-lehte, kust saad jooksvat infot automaailma kohta ning näha proovisõiduautodega seonduvat. Head kuulamist!

1x
00:00