Nobeli keemiapreemia pälvis tänavu kolm teadlast, kes osalesid kvanttäppide avastamises ja sünteesis. Võitjateks osutusid ameeriklased Moungi Bawendi ja Louis Brus ning 14 aastat USA-s töötanud venelane Aleksei Jekimov.

Auhind anti kvanttäppide avastamise ja sünteesi eest. Nanoosakesi ja kvanttäppe kasutatakse LED-lampides ja teleriekraanides ning neid saab kasutada ka kirurgide abistamiseks vähkkasvajate eemaldamisel, teatas kuninglik akadeemia avalduses.

Eelmisel aastal pälvisid Nobeli keemiapreemia USA teadlased Carolyn Bertozzi ja Barry Sharpless ning taanlane Morten Meldal klikikeemia meetodite arendamise eest.

Sel aastal juhtus laureaatide väljakuulutamisega väike viperus, sest Rootsi kuninglik teaduste akadeemia saatis meediale ekslikult enne tähtaega kirja võitjate nimedega. Ja need ilmusid ajakirjanduses paar tundi enne ametlikku teadaannet. Varsti pärast seda tõttasid Teaduste Akadeemia esindajad meediale kinnitama, et tänavuse keemiaauhinna osas pole otsust veel tehtud. “See on Rootsi kuningliku teaduste akadeemia viga... Otsust pole veel langetatud. Võitjaid pole selgunud,“ ütles Nobeli keemiakomitee esimees Johan Aquist.

BBC märkis, et lekked Nobeli preemia puhul on üliharvad, kuna kuninglik akadeemia teeb kõik endast oleneva, et laureaatide nimed enne väljakuulutamist salajas hoida ning nominentide nimekirja ei avaldata veel 50 aastat pärast võitja väljakuulutamist.