1. oktoobril avati Tallinnas Vaba Venemaa Foorumi 5. sõjavastane konverents. Kahepäevane üritus toimub Eesti pealinnas esimest korda. Foorum tõi kokku üle 200 osaleja 33 riigist ning paneelides esineb 40 tunnustatud eksperti, nende hulgas Mihhail Lotman, Hans H. Luik, Raivo Vare ning Urmas Reinsalu.

Luik ja Vare osalesid Venemaa-vastaste sanktsioonide mõju üle peetud arutelul. Hans H. Luik meenutas, et seni on teadmata 300 miljardi dollari Venemaa keskpanga reservide saatus, mida Lääne poliitikud on lahkelt lubanud Ukraina taastamiseks. „Mind üllatas meelekindlus, millega lääs blokeeris Venemaa keskpanga reservid. Suured meediakanalid -Financial Times, Die Welt, Der Spiegel, Wall Street Journal, Bloomberg- teatasid uhkelt, et Lääs blokeeris 300 miljardit dollarit Venemaa reserve. Läks mööda pool aastat ja Charles Lichfield Atlantic Council'ist teatas, et neid reserve polnud võib-olla olemas või neid pole leitud ega blokeeritud. Balti riigid hakkasi selle kohta esitama küsimusi oma esindajatele Eurokomisjonis ja need lubasid saata selle raha Kiievile Ukraina taastamiseks. Sama lubas Ursula von der Leyen ja Eesti peaminister Kaja Kallas. Seejuures ei räägi praegu keegi, kus see raha on, milliste keskpankade juures on see külmutatud,“ sõnas ta.

Hans Luik sõjavastasel konverentsil.

Raivo Vare toonitas, et Venemaa-vastastel sanktsioonidel pole maailma ajaloos analoogi, ent Lääs peab olema nende kehtestamisega ettevaatlik, et mitte liigselt omaenda majandust kahjustada. „Venemaa vastu on võimatu kehtestada sanktsioone nii, et sellega ei muudaks täielikult olemasolevat olukorda turul. On võimalik täielik embargo, kuid see on väga keeruline. Lääs ei tohi endale Venemaa-vastaste sanktsioonidega rohkem haiget teha, kui Venemaale,“ sõnas Vare ja lisas, et rõhk tuleb panna juurdepääsu piiramisele Lääne tehnoloogiatele juurdepääsu piiramisele. „Vaja on teha panus tehnilistele sanktsioonidele ning see peab peale Venemaa puudutama ka riike tänu, kellele Venemaa sanktsioonidest mööda läheb,“ soovitas ta.

Raivo Vare esinemas

Foorumil peetud ettekandeid saab järelvaadata SIIT.

Jaga
Kommentaarid