Väljaandes Atherosclerosis avaldatud uurimuse kohaselt võib viis korrust treppidel kõndimine vähendada ühe kardivaskulaarse haiguse riski 20% võrra. Kardiovaskulaarsed ehk südame- ja veresoonkonnahaigused on peamine surmapõhjus kogu maailmas. Kõige sagedasem neist on ateroskleroos ehk arterilubjastus, mis põhjustab omakorda ateroskleroosset kardiovaskulaarset haigust (ASCVD).

„Lühikesed kõrge intensiivsusega trepil ronimise korrad on ajasäästlik viis parandada südame- ja hingamisaparaadi vormi ja lipiidiprofiili, eriti nende seas, kes ei suuda saavutada praeguseid kehalise aktiivsuse soovitusi,“ ütles uuringu autor dr Lu Qi, Tulane'i ülikooli rahvatervise ja troopilise meditsiini kooli professor. “Need leiud rõhutavad trepil ronimise võimalikke eeliseid ASCVD esmase ennetusmeetmena üldpopulatsioonis.“

Kasutades enam kui 450 000 täiskasvanu kohta kogutud andmeid, mis saadi Ühendkuningriigi biopangast, arvutati uuringus osalejate vastuvõtlikkus südame-veresoonkonnahaigustele perekonna anamneesi, geneetiliste riskifaktorite ja kindlate riskitegurite, nagu kõrge vererõhk ja suitsetamise ajalugu, alusel. Osalejaid küsitleti ka nende elustiili harjumuste ja treppide kasutamise sageduse kohta. Keskmine inimese jälgimisaeg oli 12,5 aastat.

Uuringus leiti, et igapäevane treppidest üles ronimine vähendas südame-veresoonkonna haiguse riski eelkõige neil, kes olid haigusele vähem vastuvõtlikud. Qi sõnul võis aga igapäevane treppide ronimine “tõhusalt tasakaalustada“ südamehaiguse suurenenud riski vastuvõtlikumatel inimestel.

Teadlased leidsid ka, et neil, kes lõpetasid uuringu kestes igapäevase treppidel käimise, oli 32% suurem risk haiguse tekkeks võrreldes nendega, kes ei teatanud kunagi treppidel käimisest.

Qi tõi esile treppide avaliku kättesaadavuse kui odava viisi, kuidas lisada treening igapäevasesse rutiini. „See uuring annab uusi tõendeid treppidel ronimise kaitsva mõju kohta ASCVD riskile, eriti mitme ASCVD riskifaktoriga isikute puhul,“ ütles Qi.