Komisjon uuris Facebookis, Instagramis, LinkedInis, TikTokis, X-is ja Youtube’is kokku 6000 postitust. Uuringus analüüsiti sisu kolmes riigis, millel on kõige suurem desinformatsiooni riskitegur: Hispaanias, Poolas ja Slovakkias. Nendel riikidel on oht sattuda valeinfo sihtmärgiks valimiste või Ukraina sõja tõttu.

Platvorm, milles oli proportsionaalselt kõige rohkem valeinformatsiooni, oli X ehk Twitter. Youtube’is oli sellist sisu eelnimetatud kanalite seas kõige vähem.

Uuringu tegi valeinformatsiooni järelevalve iduettevõte TrustLab. EL-il on valeinformatsiooni käsitlemise tegevusjuhend, millega Twitter liitus 2018. aastal. Muski juhtimise all loobus ettevõte osalemast.

X-ile kohaldatakse siiski EL-i digitaalteenuste seadust, mis reguleerib suurte tehnoloogiaplatvormide käitumist – EL kavatseb muuta vabatahtliku koodeksi kõnealuse seaduse alusel toimimisjuhendiks.

„Härra Musk teab, et ta ei pääse tegevusjuhendist lahkumisega karistusest, sest nüüd on meil digitaalteenuste seadus täielikult jõustunud,“ ütles Euroopa Liidu väärtuste ja läbipaistvuse volinik Věra Jourová. Ettevõtted, mis ei täida seadust, võivad saada trahvi, mis võib ulatuda 6%-ni nende ülemaailmsest käibest.

„Minu sõnum X-ile on: te peate järgima karmi seadust. Me jälgime, mida te teeksite,“ hoiatas Jourová.

Selle aasta septembris süüdistas EL sotsiaalmeediafirmasid suutmatuses peatada laiaulatuslikke Venemaa valeinformatsioonikampaaniaid alates Ukraina sõja algusest. EL-i sõnul on Kremli toetatud kontode mõju ja ulatus 2023. aastal veelgi kasvanud.

„Vene riik on alustanud ideede sõda, et reostada meie inforuumi pooltõe ja valedega, et luua väär kuvand, et demokraatia ei ole parem kui autokraatia,“ ütles Jourová teisipäeval.

Ta lisas, et Venemaa sihtis eurooplaste vastu mitme miljoni eurost massimanipulatsioonirelva ja suured sotsiaalmeediaplatvormid pidid selle ohuga toime tulema. Jourová sõnul oli oht eriti tõsine Ukraina sõja ja Euroopa riikide tulevaste valimiste tõttu.

Volinik märkis ka, et valimiste eel töötatakse tehisintellekti genereeritud desinformatsiooni levitamise vastu. Ta ütles, et kohtub teisipäeval OpenAI esindajatega, et sellest rääkida.