Iisraeli arheoloogid avastasid Aleksander Suure ajast pärineva Kreeka kurtisaani matuse. Teadlastele muudab selle huvitavaks see, et tegu on varaseima antiikaegse põletusmatusega Iisraelis.

3. või 4. sajandist eKr pärinev haud asus matmiskoopas ning paikneb suure maantee lähedal. Sellest leiti hulk kõveraid naelu ja erakordselt hästi säilinud ja haruldane pronksist lahtikäiv peegel, vahendab IFLScience. Just selline peegel annab tunnistust, et tüdruk tegutses kurtisaanina.

Seda tüüpi peeglid olid väga kallid luksusesemed. Jõukad Kreeka naised võisid osta sellise näiteks kaasavaraks kui mehele mindi. Oli ka teine võimalus: rikkad meesterahvad kinkisid selliseid nipsasjakesi sageli hetääridele ehk tänapäevases mõttes eliitsetele prostituutidele. Hetäärid saatsid reeglina kõrgeid sõjaväejuhte ja ametnikke nende pikkadel retkedel.

Iisraeli arheoloogid usuvad, et antud haud kuulubki hetäärile, kes saatis oma patrooni Aleksander Suure sõjakäigu ajal või diadohhide sõjas. Diadohhide sõjaks nimetatakse Aleksander Suure väepealike võimuvõitlust, mis järgnes Aleksander Suure surmale.