Uue Scenicu (Safety Concept Embodied in a New Innovative Car) kõige muljetavaldavam osa on selle klaasist panoraamkatus. Vedelkristall-tehnoloogia (PDLC-de ehk polümeeride dispergeeritud vedelkristallide) abil saavad reisijad Solarbay nimelise katuse valguse läbilaset muuta elektrooniliselt. Ehk et tavapärase katuseluugi edasi-tagasi liigutamise abil liigutatakse nüüd eri segmentide hämarust ja tumendatust.

Uuse Scenicu katus - esiosa hämardunud

Juht ja reisijad saavad valida nelja katuseasendi vahel: kõik hele, kõik tume, hele ees ja tume taga ning vastupidi. Seega võivad tagaistujad oma piirkonna katust heledamaks või läbipaistmatumaks muuta, hoolimata sellest, mida eesolijad soovivad. Solarbay hääljuhtimiseks saab kasutada Google Assistanti või seadistada seda laevalgusti juures oleva nupuga.

Katus hämardub automaatselt, kui auto välja lülitada ja väljuda. Mootori taaskäivitamisel lülitub Solarbay tagasi varasemasse seisu.

Loodud on see lahendus koostöös klaasitootja koostöös Saint-Gobainiga. Pool katusest on valmistatud plaatklaasi ja autoklaasi tootmisprotsesside jäätmetest.

Video: katte tõmbamine uuelt Scenicult Münchenis:

Vägagi korralik on auto sõiduulatus – kuni 620 kilomeetrit. Aku mahutavuseks on kas 60 või 87 kWh ja mootori võimsuseks kas 170 või 220hj (vastavalt 280 ja 300 nm). Renault kinnitusel ei kasutata auto mootoris (ergastatud sünkroonmootor, mitte püsimagnetmootor) haruldasi muldmetalle. Mootoril on neli regeneratiivpidurduse taset.

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel

Akudes olevaid mooduleid saab eraldi vahetada ja parandada. 87 kWh aku versioon koosneb 12 moodulist, millest igaüks sisaldab 16 elementi, ja 60 kWh versioon 12 moodulist, mis sisaldavad 24 elementi. Laadida saab akusid nii alalisvoolu kiirlaadijatega või kuni 22 kW võimsusega vahelduvvoolu kolmefaasiliste laadimissüsteemidega.

Kasutatakse LG NMC (nikkel, mangaan, koobalt) akutehnoloogiat. Sõiduki aeglustamisel või pidurdamisel akust ja jõuülekandest saadava energiat kasutataks salongi soojendamiseks läbi soojuspumba. Süsteem kasutab Google Mapsi, et alustada automaatselt aku temperatuuri timmimist, kui auto läheneb rakenduses valitud laadimispunktidele. Selle aku puhul on optimaalne temperatuur 25 °C.

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel

Mobilize pakub autole ka 22kW laadimisterminali nimega Powerbox, mille abil saab muuhulgas jälgida tarbimist ning kaugjuhtimisega oma sõiduki laadimist alustada või lõpetada. Powerboxil on ka ülekoormuse vastane süsteem, mis vähendab automaatselt tarbitavat elektrienergiat, kui mitu muud seadet majas kasutavad samal ajal märkimisväärsel hulgal elektrit.

Auto näidikutedisplei ja multimeediaekraan on vägagi sarnane juba turul oleva Renault Australi omale- need moodustavad ühise terviku, on hästi integreeritud armatuurlauda on kergel suunaga juhi poole.

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel

Auto tagaistmel sõitjatele on Renault selle mudeli puhul disaininud korralikult jalaruumi – proovisime järele ja nii see on. Eelduse selleks loob 2,78-meetrine teljevahe (10 cm rohkem kui Megane E-Techi Electricul, Arkanal näiteks teljevahe 2,72 ja Cliol 2,58m). Pagasiruumi jaoks on ka veel korralikult ruumi leitud ja selle mahutavus on 545 liitrit.

Teine oluline uuendus tagaistujatele on seotud allaklapitava käetoega: sellesse on lisaks topsiavadele disainitud nüüd mitmeid pööratavaid pesasid nii mobiilide ja tahvelarvutite paigutamiseks. Lisaks hoiuruum nutitelefonide ja tahvlite tarvis ja kaks USB-C pistikupesa (lisaks kaks esiistmete seljatugede vahel). Tagumise istme seljatoes on ka varjatud luuk, et pikki esemeid sõitjateruumi mahutada ilma tagumist pinki alla klappimata või pakiruumi kohalt riiulit eemaldamata.

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel

Nagu algul märgitud, siis auto helisignatuuride lahenduse on kirjutanud elektroonilise muusika looja Jean-Michel Jarre (75), kes oli ka ise Müncheni autonäitusel kohal.

Jutt käib kahte tüüpi helidest: VSP (Vehicle Sounds for Pedestrians), mis hoiatavad inimesi, et auto läheneb, kui see liigub kiirusega alla 30 km/h ja tervitusheli jada (mis kostub autosse istudes). Näiteks töödeldi autole sobivaks pala „Crystal Garden“ - lugu artisti viimaselt albumilt Oxymore. Lisaks töötati välja viis kuulamisrežiimi, et optimeerida heli esitamist vastavalt kuulatavale allikale..

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel - Jean-Michel Jarre
Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel - Jean-Michel Jarre
Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel - Jean-Michel Jarre

Ta rääkis muusika tegemisest sellele autole siin videoklipis:

Üks näide tema loodud helist selle mudeli jaoks:

Autol on all 19- või 20-tolliste alumiiniumist velgedega Oracle’i rattad. Masin on 4,47 meetrit pikk, 1,86 meetrit lai ja 1,57 meetrit kõrge. Pöördering on 10,9 meetrit. Aerodünaamikat aitavad parandada kummagi esitule alla disainitud bumerangikujulised õhuvõtuavad ning tasapinnalised ukselingid. Katusereelingud on olemas kõigil varustustasemetel. Auto tuled on paigutatud võimalikult välisservade äärde, et sõiduki laius ohutuse huvidest selgelt välja joonistuks.

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel

Auto toodetakse Douai (ElectriCity) tehases. Auto mootor on samuti valmistatud Prantsusmaal Cléoni Megafactorys.

Renault Scenicu tootejuht Manuela de Sousa rääkis Fortele, et uus mudel on mõeldud möögiks üksnes Euroopa turul. „Autot on võimalik hakata tellima selle aasta lõpus ja tarbijateni hakkavad tooted jõudma uue aasta alguses,“ ütles ta. Auto hinda täna Renault täna veel välja ei ütle.

Auto värvidevalikus on Flame Red, Midnight Blue, Starry Black, Shale Grey Glossy, Shale Grey Satin (Esprit Alpine viimistlustasemel) ja Pearl White. Olenevalt viimistlusest saate valida ühe värvi katusele ja sammastele (Starry Black või Shale Grey Glossy) ning teise kerele.

Renault Scenic E-Tech Electric esitlus Müncheni autonäitusel

Ligi 24% sõiduki materjalidest on taaskasutatud ja 90% selle massist on uuesti ringlusse võetav. Nahka auto sisustuses ei kasutata. Küll aga pärnapuitu armatuurlaua ja uksepaneelide viimistluses.

Kogu galerii esitluselt:

Ajakirjaniku reisikulud Münchenisse kattis Renault