Praeguseid iPhone'e saab laadida Lightning otsaga juhtmega, samas kui enamik rivaalide telefone kasutavad juba USB-C otsa.

Euroopa Komisjon võttis otsuse vastu 2021. aasta septembris ning ootab tehnoloogiafirmadelt laadimisportide muutmist selle aasta detsembriks. Euroopa Liidu seaduse eesmärk on säästa klientide raha ja ühtlasi keskkonda.

Kuigi paljud Apple'i tooted, nagu näiteks viimaste aastate iPadid juba kasutavad USB-C laadimisühendust, ei olnud firma selle seaduse üle õnnelik.

„Ranged eeskirjad, mis kohustavad kasutama vaid ühte tüüpi ühendust, pigem lämmatavad kui soodustavad innovatsiooni, mis omakorda kahjustab tarbijaid Euroopas ja kogu maailmas,“ ütles Apple'i esindaja 2021. aasta septembris BBC-le.

Lightning ja USB-C otsi ühendavad adapterid on ammu saadaval olnud. Ühtlasi toetavad Apple'i telefonid alates 2017. aastast, esimesena iPhone 8 puhul, juhtmeta laadimist.

Kuigi uue iPhone'i puhul pole infot veel sajaprotsendiliselt kinnitatud, on teooria, et Apple teeb eraldi versiooni Euroopale, üsna nõrk. Muudatusi oodatakse esimesena iPhone 15 ja iPhone 15 Pro puhul, mida esitletakse avalikkusele 12. septembril.

Kuigi esmane laadijate väljavahetamine võib olla tüütu, on muudatusel mitmeid häid külgi. Ennustatavalt saab varsti laadida nii iPade, Mace kui ka iPhone'e sama laadijaga.

EL-i seadus hõlmab mitte ainult Apple'i telefone, vaid ka igasugust muud elektroonikat: tahvleid, e-lugereid, hiiri ja klaviatuure, GPS seadmeid, kõrvaklappe ja peakomplekte, digikaameraid, videomängukonsoole ja kaasaskantavaid kõlareid.

Kõigil nendel uutel seadmetel peab detsembriks olema USB-C laadimisühendus, olenemata tootja firmast. Sülearvutitele hakkavad kehtima samad reeglid, kuid nende puhul on tootjatel rohkem aega, et muudatusi ellu viia.

EL-i sõnul säästab see muudatus klientidele kokku kuni 250 miljonit eurot aastas ja vähendab iga aasta 11 000 tonni saastet.