Ida-Hiina pedagoogikaülikooli teadlased avastasid, et peaaegu 99% inimkonnast suri umbes 900 000 aasta eest kliima jahenemise tõttu ära. Ellu jäi vaid 1280 inimest ja inimkond oli väljasuremise äärel järgmised 117 000 aastat.

Daily Maili teatel viisid hiina teadlased läbi põhjaliku uuringu, kasutades uut mudelit, mille eesmärk oli hoolikalt uurida kaasaegseid geneetilisi liine. See võimaldas saada aimu esivanemate populatsiooni suurusest. Teadlased uurisid üksikasjalikult 3154 kaasaegse inimese, sealhulgas nii Aafrika kui ka mitte-Aafrika populatsioonide geneetilist materjali.

Märgitakse, et inimeste massiline väljasuremine langes kokku kliimamuutuste perioodiga, mida iseloomustasid maismaa pikaajaline jäätumine, merepinna temperatuuri järsk langus ja põuaperioodid. See tõi kaasa ka teiste toiduallikateks olnud liikide väljasuremise. Teadlaste sõnul langeb see raske periood inimkonna ajaloos kokku meie viimase ühise esivanema ja neandertallaste, aga ka teise väljasurnud inimliigi - denisovalaste - olemasoluga. „See tõstatab palju küsimusi, näiteks kus need inimesed elasid, kuidas nad katastroofilistest kliimamuutustest üle said ja kas looduslik valik kiirendas inimese aju evolutsiooni,“ kommenteeris uuringu vanemautor Yi-Hsuan Pan.

Briti inimevolutsiooni eksperdid Nick Ashton ja Chris Stringer kinnitavad hiina teadlaste poolt tehtud avastuste paikapidavust. Nende sõnul osutab see uuring tõsisele näljahädale, mis pühkis meie esivanemad umbes 930 000 aastat tagasi planeedilt peaaegu minema ja keerulised olud kestsid veel peaaegu 120 000 aastat.