Kolmapäeval ajakirjas Environmental Health Perspectives avaldatud uuringus kasutati aastatel 2005-2018 kogutud andmeid, mis saadi iga-aastase riikliku tervise- ja toitumisuuringu raames, mis jälgib ameeriklaste tervist.

7254 inimese, kes ütlesid, et nad on viimase 30 päeva jooksul marihuaanat tarvitanud, vere- ja uriiniproove uuriti raskemetallide sisalduse suhtes.

Uuringu juhtivautor ja Columbia ülikooli Mailmani rahvatervise kooli keskkonnatervishoiuteaduste dotsent Tiffany Sancheze sõnul on enamik seniseid uuringuid mõõtnud metallide sisaldust kanepitaimedes, mitte aga kanepit tarvitavates inimestes.

„Võrreldes mittekasutajatega oli marihuaana tarvitajatel 27% kõrgem plii tase veres ja 21% kõrgem tase uriinis,“ ütles Sanchez. Nende veres oli ka kaadmiumi tase 22% kõrgem kui mittekasutajate veres ja 18% kõrgem tase uriinis.

„Nii kaadmium kui ka plii jäävad kehasse pikaks ajaks,“ rääkis ta. Raskemetallid klammerduvad rakkude külge ja takistavad nende tööd. USA Keskkonnakaitseagentuuri (EPA) sõnul on kaadmiumi seostatud maksahaigustega ja kopsuvähiga ning raskemetalle üldiselt veel mitme vähitüübi ja kroonilise haigusega.

Raskemetalle ei leidu vaid marihuaanas. Tubakasuitsetajad puutuvad kokku veel rohkemate toksiinidega. E-sigarettides on kõrged nikkeli, kloori, plii ja tsingi aerosoolitasemed. E-sigarettide vedelikest on leitud veel arseeni, pliid, nikkelit, tina, magneesiumi, vaske ja kloori, selgub uuringutest.

Looduslike elementidena leidub raskemetalle ühtlasi mullas, milles taimi kasvatatakse, seega ei saa neid vältida. See on põhiline põhjus, miks neid nii õhus, vees kui inimeste toidus leidub.

Kuid mõnedel põldudel ja regioonides on tavapärasest rohkem toksiine, peamiselt tingitud üldise saastatuse suurenemisele ja kahjuritõrjevahendite liigsele kasutamisele. „Oli aeg, kus metalle kasutati aastaid peamise pestitsiidina, arvates, et see on ohutu,“ ütles keskkonnaspetsialist Leonardo Trasande CNNile.

Erinevalt teistest taimedest on kanepil erakordne omadus neid metalle n-ö sisse imeda, ilma end kahjustamata. Kanep on tänu oma omadustele võimeline kasvama igasugustes keskkondades. Seda kasutati isegi Tšernobõli tuumajaama lähedal, et sealt kahjulikke raskemetalle maa seest eemaldada.

See tähendab aga kanepikasutajatele halba - mitme uuringu puhul on leitud müüdava kanepi seest mitmeid raskemetalle. Ekspertide sõnul on olukord eriti hull piirkondades, kus kanepi tarvitamine on illegaalne, vihjates sellele, et taime legaalseks tegemine võiks olukorda parandada.

„Arvan, et see tõstab esile vajaduse uurida detailsemalt kanepit, täpsemalt päris elus kasutatavaid tooteid,“ kommenteeris Kalifornia Ülikooli meditsiiniprofessor Beth Cohen.