F-22 ja F-35 on kaks Ameerika sõjaarsenali kõige moodsamat ja võimekamat hävitajat. Ühtlasi maksavad nad vastavalt 143 miljonit dollarit ja 75 miljonit dollarit. Seistes silmitsi kasvava survega Hiina poolt, kes on viimastel kuudel kiirendanud oma tavarelvade hankimist, teatas USA Pentagon esmaspäeval programmist, mis on mõeldud hävitajaid toetavate droonide tootmisbaasi väljaehitamiseks.

Selle raames on Ameerika Ühendriikide õhuvägi (USAF) järgmise viie aasta jooksul taotlenud ligi 6 miljardit dollarit (5,5 miljardit eurot) riiklikku rahastust, et ehitada hulk mehitamata XQ-58A Valkyrie õhusõidukeid, millest igaüks maksab hinnanguliselt 3 miljonit dollarit (2,8 miljardit eurot).

Valkyrie droone disainib ja ehitab firma Kratos Defense & Security Solutions. Üheksameetrine mehitamata lennuk kaalub kütuseta 1130 kg ja võib kanda kuni 540 kg lahingumoona. XQ-58 on ehitatud stealth-lennukieskordiks, et toetada F-22 ja F-35 hävituslennukeid lahingulennuoperatsioonidel.

Samas võib USAF õhusõiduk täita erinevaid rolle, kohandades selle varustust ja relvastust vastavalt missioonile. See võib hõlmata lisaks aktiivses lahingus olevate vaenlase lennukite ründamisele ka seire- ja varustamistegevust.

Selle kuu alguses opereeris Kratos edukalt drooni kolme tunni pikkuse demonstratsiooni ajal Elgini lennubaasis.

„AACO [autonoomsete õhutõrjeoperatsioonide töörühm] on rakendanud mitmekülgset lähenemist masinõppe tehisintellekti mehitamata lennu katsetamiseks ja saavutas operatiivse katsetamise eesmärgid, kasutades suure jõudlusega arvutamise, modelleerimise ja simulatsiooni ning riistvara katsetamise kombinatsiooni, et koolitada tehisintellekti agent ohutult juhtima mehitamata XQ-58 lennukit,“ ütles AACO programmi juht Terry Wilson.

USAF-i testpiloot Ross Elder kirjeldas New York Timesile drooniga lendamist kui kummalist kogemust, rõhutades, et seda juhib miski, mis teeb ise oma otsuseid, kuid pole inimese aju. USAF rõhutas kiirelt, et droonid jäävad kindlasti inimpilootide ja komandöride juhtimise alla.

Juunis seisis õhujõud silmitsi kriitikaga, kui kolonel Tucker Hamilton pressikonverentsil vihjas, et tehisintellekti võiks potentsiaalselt sundida oma operaatori vastu pöörduma. Kaitseministeerium eitas sellise võimaluse reaalsust, kirjeldades seda kui hüpoteetilist mõtteharjutust.

„Kõik õhujõudude droonid on kavandatud nii, et nad võimaldaksid komandöridel ja operaatoritel kasutada jõu kasutamise üle asjakohast inimotsustust,“ ütles Pentagoni pressiesindaja NYT-le.

Kongress peab enne ehitustööde alustamist vastu võtma kaitseväe järgmise aasta eelarve. XQ-58 programm nõuab 2024. aastal heakskiitmise korral esialgu riiglilt 3,3 miljardi dollari suurust väljaminekut.