NASA sai uskumatud kaadrid mustast august, mis hävitab massiivse tähe. Teadlased panid mustale augule nimeks ASASSN-14li. Sellest kirjutab Mirror.

Esmakordselt 2014. aasta lõpus tuvastatud ASASSN-14li on Maale lähim viimase kümnendi jooksul tuvastatud loodete mõjul tähe purunemise juhtum (i.k. Tidal Disruption Event), mis leidis aset meist 290 miljoni valgusaasta kaugusel.

NASA kasutas tähejäänuste vaatlemiseks Chandra röntgenvaatluskeskust ning Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) kosmoseteleskoopi XMM-Newton. Michigani ülikooli professor astronoom John Miller ja tema kolleegid, avaldasid vaatluste põhjal ajakirjas The Astrophysical Journal Letters sellest teadusartikli. „Neid röntgenteleskoope saab kosmoses kasutada sarnaselt kohtuekspertiisi tööriistadega. Meie leitud lämmastiku ja süsiniku suhteline suhe näitab hukule määratud tähe sisemusest pärinevat materjali, mis kaalub umbes kolm korda rohkem kui Päike,“ kommenteeris üks autoritest, Brenna Mockler, Carnegie observatooriumi ja UCLA astrofüüsik.

See tähendab, et ASASSN-14li poolt hävitatud täht on üks põnevamaid, kui mitte esimene purunemise juhtum, mida astronoomid on kunagi näinud. „ASASSN-14li on huvitav selle poolest, et üks keerulisemaid ülesandeid, mis on seotud loodete mõjul purunenud tähtedega, on tähe massi mõõtmine, nagu meie tegime,“ ütles astrofüüsika professor Enrico Ramirez-Ruiz California ülikoolist. „Supermassiivse musta augu poolt hävitatud massiivse tähe jälgimine on põnev, kuna massiivsed tähed on palju haruldasemad kui neist väiksema massiga tähed,“ lisas ta.