Poola sisejulgeolekuagentuur (ABW) ja politsei uurivad raudteeliikluse juhtimisega seotud süsteemi volitamata kasutamist, ütles eriteenistuste koordinaatori asetäitja Stanisław Zaryn kohalikule uudisteagentuurile.

Häkkerid kasutasid sagedusi signaali edastamiseks, mis põhjustas Loode-Poolas Szczecini linna lähedal rongide hädaseiskamise, mis põhjustas hilinemisi, teatas Poola pressiagentuur. Signaalidena lasti vaheldumisi Venemaa hümni ja president Vladimir Putini kõne salvestust.

Umbes 20 rongi pidid seiskuma. Rongiliiklus taastati mõne tunni jooksul.

Kõrgem julgeolekuametnik Stanislaw Zaryn selgitas, et sellisesse sekkumisse suhtutakse tõsiselt, arvestades Venemaa ja Valgevene hiljutisi katseid Poola destabiliseerimiseks. „Praegu ei välista me midagi,“ ütles ta uudisteagentuurile PAP.

Poola on Ukrainasse saadetavate lääne relvade peamine transiidikeskus. Mõned eksperdid on öelnud, et Venemaa viib läbi küberrünnakuid, et katsetada oma häkkimisvahendeid.

„Selliseid katseid teeb Vene Föderatsioon koostöös Valgevenega ja ka sel põhjusel ei alahinda me mingeid signaale, mis tulevad ABW-le,“ ütles ta.

Eraldi uurib riigi raudteefirma kahe rongi rööbastelt mahasõitu ja kahe teise kokkupõrget neljapäeval. Nendes vahejuhtumites ei saanud keegi vigastada.

Zaryni sõnul ei ole praegu mingeid tõendeid sellest, et neljapäevased vahejuhtumid oleksid seotud häkkerite rünnakuga.