Jaapan on alustanud Fukushima-1 tuumaelektrijaama puhastatud vee laskmist Vaiksesse ookeani. Peale tuumakatastroofi 2011. aastal on seda aastaid hoitud üle 1000 mahutis.

IFLScience'i andmetel töötas Tokyo Electric Power Company (TEPCO) välja vee puhastamise kava. Dokumendi kiitsid heaks ÜRO, IAEA ja sõltumatud teadlased.

Mõned keskkonnakaitsjad kardavad aga, et üksikud radioaktiivsed elemendid võivad siiski vette jääda. Sellega seoses otsustasid teadlased avaldada rohkem üksikasju.

Peamine probleem seisneb selles, et puhastatud vesi võib sisaldada kahjulikke isotoope, mis võivad olla kahjulikud inimestele ja ökosüsteemidele. Teadlaste sõnul eemaldati need kahjulikud isotoobid pärast filtreerimist peaaegu täielikult, välja arvatud triitium. See on üliraske vesiniku isotoop, mida on äärmiselt raske veest täielikult eraldada. Kuid see on vees nii lahustuv, et selle tase on alla WHO regulatiivsete piiride.

Teadlaste sõnul peetakse triitiumi inimesele suhteliselt kahjutuks, kuna selle radioaktiivsus ei suuda meie nahka tungida. Lisaks jälgib Jaapani valitsus olukorda ja kui avastatakse ebatavaliselt kõrge radioaktiivse aine kontsentratsioon, peatatakse koheselt vee ookeani paiskamine.

Teadlaste sõnul eemaldas või lahustas filtreerimine radioaktiivseid isotoope sedavõrd, et Fukushima vett võib pidada lausa joogikõlbulikuks. Ainus probleem on see, et tegu on kõrge soolasisaldusega mereveega, mis juua ei sünni.