Uue uuringu kohaselt piisab Marsi koloonia rajamiseks ja ülalpidamiseks vaid umbes kahest tosinast astronaudist, samas kui varasemad hinnangud olid, et selleks läheb tarvis vähemalt sadat inimest.

Independent.co.uk andmetel on teadlased analüüsinud varasemaid uuringuid, milles leiti, et isemajandava Marsi koloonia jaoks võib tarvis minna 100–500 astronauti. Märgitakse, et varasemad uuringud on näidanud, et mis tahes inimasustuse rajamine Marsile on keeruline insenertehniline väljakutse. Teadlaste sõnul nõuab planeedi olemus ka seda, et kõik sinna rajatud elupaigad oleksid suures osas isemajandavad. „Lisaks mõne olulise mineraali ja vee kaevandamisele sõltuvad Marsi tulevased asukad Maalt tulevatest varudest, samuti nende varude täiendamisest kohapeal, kasutades selleks kõrgtehnoloogiaid, et eraldada Marsi veest hapniku hingamiseks ja vesinikku kütuse saamiseks,“ märgivad teadlased.

Samal ajal püüdsid teadlased uues uuringus paremini mõista tulevaste Marsi kolonistide käitumuslikke ja psühholoogilisi koostoimeid ning pakkuda välja minimaalse esialgse populatsiooni suuruse, mis on vajalik stabiilse koloonia loomiseks. „Tulemused näitavad, et Marsi kosmosekoloonia ehitamiseks ja ülalpidamiseks võib piisata 22 inimesest,“ kirjutatakse artiklis. Teadlased simuleerisid inimeste elupaiga ellujäämist Marsil erinevates töötingimustes, sealhulgas õnnetuse või Maalt tulevate saadetiste hilinemise olukorras.

Uuringus märgitakse ka, et simulatsioonid võtsid arvesse keskkonnamuutujaid, millega asukad kokku puutuvad. „Viie erineva mudeli abiga selgitati välja, et 22 inimest on miinimum, mis on vajalik elujõulise koloonia pikaajaliseks säilitamiseks,“ järeldasid teadlased.