Michigani ülikooli psühholoog Kimberly Fenn on pikka aega uurinud, kuidas uni parandab intelligentsust ning kuidas unepuudus võib kahjustada mälu ja tunnetust. Fenn uuris, milliste manipulatsioonidega saab unepuuduse negatiivseid mõjusid tagasi pöörata, kirjutab Sciencealert.com. „Leidsime lihtsa vastuse: und ei asenda miski,“ kommenteeris psühholoog lühidalt uuringu tulemusi.

Uuringu käigus paluti katsealustel jälgida arvutiekraani ja vajutada nuppu iga kord, kui ekraanile ilmub punane täpp. Unepuuduse all kannatanud katsealused ei märganud helepunast punkti ega reageerinud sellele poole sekundi jooksul. Need tähelepanulüngad on tingitud suurenenud unevajadusest ja on kõige tugevamad 24-tunnise ööpäevase tsükli nendel hetkedel, mil keha ootab und. Lisaks tähelepanuprobleemidele tekkisid ka probleemid koordinatsiooni ning isegi mäluga.

Seejärel proovisid teadlased uuringu käigus katsetada erinevaid viise, millega unepuudust potentsiaalselt kompenseerida. Teadlased soovisid välja selgitada, kas kofeiin aitab säilitada tähelepanuvõimet. Uurijad leidsid, et kofeiin parandas unepuuduses osalejate tähelepanuvõimet piisavalt, et nende sooritus oli sarnane inimestega, kes olid eelneva öö maganud. Kofeiini tarbimine öö läbi maganud inimeste poolt suurendas ka nende jõudlust. Seega aitas kofeiin säilitada kõigi, mitte ainult ärkvelolijate, tähelepanu. Teadlased leidsid aga, et kofeiin ei vähendanud koordinatsiooni- ega mäluvigu. Ka teadlased rõhutasid, et organismi ja aju toimimiseks vaid kohvi joomisest ei piisa.