Lisaks muredele TikToki mõju pärast laste ja täiskasvanute vaimsele tervisele viitavad mõned esimesed uuringud sellele, et rakendus võib vähendada kasutajate tähelepanuvõimet. Platvormil on lõputu hulk lühivideoid, mis pakuvad meelelahutuslikku sisu juba 15 sekundi jooksul.

Kui inimene sööb midagi head või vaatab naljakat videot, toodab aju dopamiini, mis tekitab hetkeks õnnetunde ja motiveerib seda aina enam otsima. Dopamiin on neurotrasmitter, mis juhib muuhulgas inimese motivatsiooni ja keskendumisvõimet.

See on igati normaalne, kuid probleem tekib pideva lühikese sisu tarbimisega. Kui inimene saab iga 15 sekundi tagant dopamiinilaksu, harjub ta selle tundega. Ja kui TikTokis satub ette video, mis rahuldust ei paku, saab kohe edasi kerida järgmisele.

Kui inimene siis muid asju tegema läheb, ei saa ta kohest rahuldust ja tegevus võib muutuda igavaks. Sel kuul avaldatud uuring tõestas üliõpilaste seas, et TikToki ja YouTube'i lühivideote pidev tarbimine vähendab laste tähelepanuvõimet ja võib viia sõltuvuskäitumise tekkeni. Käitumine on siis üpris sarnane muudele sõltuvustele - tekib närvilisus, kui telefoni vaadata ei saa ning ei suuda muule keskenduda.

2019. aastal ajakirjas Nature Communication avaldatud uuringus leiti, et inimeste kollektiivne tähelepanuvõime näib olevat vähenemas tänu sellele, kui kiiresti inimesed sotsiaalmeedias sisu tarbivad. Kuigi uuringus ei räägitud selgesõnaliselt TikTokist, ütles Science Times, et tegemist on asjakohase uuringuga, mis viitab sellele, et rakendus on inimeste ajusid tõepoolest mõjutanud.

Miks on just laste tähelepanuvõime eriti ohus?

Kui noored teevad midagi, mis nõuavad pikaajalist keskendumist, nagu lugemine, kasutavad nad suunatud tähelepanu, mis algab aju osast, mis vastutab otsuste tegemise ja impulsside kontrolli eest.

„Suunatud tähelepanu on võime takistada tähelepanu kõrvalejuhtimist ja säilitada tähelepanu ning muuta tähelepanu sihtmärki asjakohaselt,“ selgitas Clevelandi laste tähelepanu- ja õppimiskeskuse direktor Michael Manos Wall Street Journalile. „See nõuab kõrgema astme oskusi, nagu planeerimine ja prioriteetide seadmine.“

Lastel on üldiselt raskusi suunatud tähelepanu kasutamisega, sest eesajukoor ei arene täielikult välja enne 25. eluaastat. TikToki pidevalt muutuvad keskkonnad ei nõua sellist püsiva tähelepanu taset. „Kui laste aju harjub pidevate muutustega, on ajul raske kohaneda mittedigitaalse tegevusega, kus asjad ei liigu päris nii kiiresti,“ ütles Manos.

Üldiselt saab TikToki sõltuvusest lahti nagu igast muust sõltuvusest, kuid kas tähelepanuvõime taastub täielikult, on veel välja selgitamata. TikToki videoid varajasest east tarbivate laste põlvkond on veel üles kasvamas.