Sel nädalal võttis Euroopa Ülemkogu vastu määruse, mille eesmärk on vähendada jäätmeid ja lõpetada selliste tehnoloogiaettevõtete nagu Apple, Samsung ja Google monopoolsed tavad, mis muudavad osade vahetamise ilma täiesti uut telefoni ostmata keeruliseks.

Kuigi see regulatsioon hakkab kehtima vaid ELis, mõjutab see kogu maailma. Tehnoloogiafirmadel poleks mõtet teha kaks erinevat telefoni - üks Euroopale ja teine igale poole mujale. Seega muutuks ilmselt telefonide disainid kogu maailmale.

Uue regulatsiooni eesmärk on muuta nutitelefonid ja akud kasutaja jaoks lihtsasti väljavahetatavaks. Tootjatel on 2027. aastani, et oma telefonide disaini muuta, et see ühtiks ELi regulatsioonidega. See kehtib ka muudele akudele, muuhulgas EV ja elektrirataste akudele.

EL loodab sellega luua ringmajanduse, kus kõiki akusid saab ringlusesse viia ja taaskasutada, et neid seejärel elektroonikaseadmete toiteks uuesti kasutada.

Määrus sisaldab nõuet, et nutitelefonide tootjad peavad 2027. aastaks vähendama liitiumi osakaalu akudes 50 protsenti ja 2031. aastaks suurendavad seda arvu 80 protsendini. Samuti peavad tootjad märgistama akud nende sisemiste komponentide, ringlusse võetud materjali koguse ja QR-koodiga.

Eelmisel aastal võttis EL vastu regulatsiooni, mis nõuab, et iPhone'idel oleks USB-C port, millel saab olema sarnane mõju kogu maailmale. Regulatsioon hakkab kehtima 2024. aastal, kuid pole veel selge, millal ja kuidas Apple täpselt muudatusi teeb. ZDNETi andmetel peaks iPhone 15 juba olema USB-C pordiga. Samas artiklis kirjutati, et Apple muudab ka vanade telefonimudelite porte.