Teadlased registreerisid kõige võimsama energiaga päikesekiired, kuid nende päritolu jääb ajakirjas Physical Review Letters avaldatud uue uuringu tulemuste kohaselt saladuseks, edastab Independent.

Märgitakse, et sellise energiaga päikesekiiri vaadeldi esimest korda ja see avastus tekitab rohkelt küsimusi.

Alates 1990. aastatest on teadlased registreerinud erinevat tüüpi Päikesest lähtuvat kõrge energiaga kiirgust. Kuid uus uuring näitab, et Päikesest lähtuvad kiired on palju kõrgema energiatasemega kui seni teati. „Päike on salapärasem, kui me arvasime. Arvasime, et teame Päikesest kõike, kuid see pole nii,“ sõnas uuringu kaasautor Mehr Un Nisa Michigani osariigi ülikoolist.

Päike kiirgab energiat erinevatel lainepikkustel, nende tugevus on erinev. Üheks neist on nähtav valgus, mis kannab umbes ühe elektronvoldi jagu energiat. Kuid Nisa ja tema meeskonna poolt vaadeldud gammakiirte võimsus oli umbes triljon elektronvolti ehk 1 teraelektronvolt (1 TeV). Üllatav pole mitte ainult kiirte võimsus, vaid ka nende suur hulk, märgivad teadlased. Samas ei jõua see kiirgus Maa pinnale, küll aga võivad need tekitada Maal jälgitavaid raadiosignaale.