Teadlastel on õnnestunud taaselustada ussikesed, mis külmusid umbes 46 000 aastat tagasi. 40 meetri sügavuselt Siberi igikeltsast leitud väike ussipopulatsioon sulas üles ja ärkas uuesti ellu, kirjutab Sky News. Need ussid kuuluvad ammu väljasurnud liiki Panagarolaimus kolymaensis. Selgub, et ussid ei olnud tegelikult surnud, vaid viibisid krüptobioosina tuntud uinunud olekus, mis tegi võimatuks elutunnuste tuvastamise.

Enne seda teadsid teadlased, et nematoodid või ümarussid võivad sellises seisundis püsida kuni 40 aastat, kuid Siberi igikeltsast pärit ussikesed eksisteerisid koos mammutitega.

Panagarolaimus kolymaensis

Max Plancki instituudi molekulaarrakubioloogia ja -geneetika professor Teymuras Kurchalia kommenteeris, et ussid püsisid selles olekus palju kauem, kui oleks võinud oodata. „Asjaolu, et neid saab taaselustada 46 000 aasta pärast tekitab hämmastust,“ jagas ta oma emotsioone.

Teadlased taaselustasid ussid, andes neile toitu ja vett. Leitud ussid elasid ligi kuu ja panid selle aja jooksul aluse oma rohketele järglastele.

Järgmisena kavatseb teadlaste meeskond välja selgitada, kas nematoodide krüptoobioosi seisundis viibimisel leidub ka piir.