Teadlased leidsid, et hiirte puhul võivad täiskasvanud tüvirakud pärast keemiaravi taastada terve hormoonitaseme ja viia loomuliku rasestumiseni, mille tulemuseks on elusate ja tervete hiirte sünd. Uuringul põhinev tehnika võib oluliselt parandada enneaegse munasarjavõimetusega naiste võimalusi.

Täna ajakirjas eBioMedicine avaldatud uuring näitas, et munasarjakoest saadud tüvirakkude süstimine võib taastada hormoonitootmise ja viljakuse hiirtel, kellel on geneetiliste haiguste ja vähiraviga seotud enneaegne munasarjade puudulikkus.

„See uuring näitab, et saab võtta paljunemisvõimetuid rakke ja muuta need funktsionaalseteks munarakkudeks,“ ütles vastav autor Raymond Manohar Anchan. „Uuring on põnev, sest see annab lootust munasarjade puudulikkusega patsientidele, et nad võivad veel kunagi saada bioloogilisi lapsi ja toota reproduktiivseid hormoone.“

Sellised uuringud näitavad, et rakuteraapia abil saab ravida seni ravimatuid haigusi.

Ligikaudu 5% naistest kannatab vähiravi või geneetiliste probleemide tõttu munasarjade enneaegse puudulikkuse all. Kuna nooremate täiskasvanute seas suureneb jätkuvalt vähktõve esinemissagedus, suureneb eeldatavasti ka keemiaraviga seotud viljatuse määr. Kui inimese munasarjad lakkavad töötamast, langeb hormoonide tase ning ta kaotab võime luua munarakke ja rasestuda.

Praegu puuduvad ravimeetodid, et oma viljakus sellisel juhul tagasi saada. Et saada lapsi, peavad munasarjade puudulikkuse all kannatavad inimesed kasutama doonor- või külmutatud munarakke või embrüoid.

Munasarjade puudulikkus võib põhjustada ka muid terviseprobleeme, mis on seotud madala hormoonide tasemega. Selle all kannatavad inimesed võivad kaotada luumassi ning neil võivad tekkida seksuaal- ja südameprobleemid. Sünteetiline hormoonasendusravi võib aidata, kuid selle pikaajalise kasutamise kohta on piiratud andmed teismeliste ja noorte puhul.

Võetud rakkudest saadud tüvirakud võivad muutuda mis tahes rakuks kehas. Teadlased muutsid need munarakkudeks ja leidsid laboris kinnitust, et need toodavad reproduktiivseid hormoone nagu östrogeen ja progesteroon.

Teadlased nägid, et süstitud tüvirakud taastasid hiirte hormoonide taseme ja viljakuse, sealhulgas võime rasestuda ja sünnitada elusaid hiirepoegi loomulikul teel.

Huvitaval kombel nägid nad ühtlasi, et tüvirakkude süstimine ühte munasarja näis tervendavat teist munasarja, taaskäivitades selle munarakkude tootmise. „Ma usun, et see oli kõige põnevam leid,“ ütles Anchan.

Muidugi piirab uuringut, et see tehti hiirtel. Praegu ei ole veel tõendeid, et see toimiks ka inimestel. Inimeste eostatud tüvirakkude kasutamisel võib tekkida ka eetilisi probleeme. Samuti ei tea praegu teadlased, kas nendest munarakkudest sündinud järglased on terved ka pärast sünnil ellujäämist. Praegu toimuvad nendest katsetest saadud järglaste pikemaajalised uuringud.