Pompeis avastasid arheoloogid väljakaevamiste käigus unikaalse maja.

Leiukohalt leiti ka kolm inimskeletti. Nagu arheoloogid on oletanud, kuulus see maja enne Vesuuvi purset jõukale kaupmehele, edastab BBC. Avastus tehti linna ühes sektoris, kus väljakaevamised viidi läbi enam kui 100 aastat tagasi ja jätkusid alles selle aasta alguses.

Arheoloogide hinnangul ei näe see maja aga välja nagu teised Pompei rikaste villad. See maja kuulus ilmselt mõnele kaupmehele. Arheoloogid rääkisid, et majas on tohutu ahi, milles sai päevas küpsetada 100 pätsi leiba. Ilmselt elas ja töötas majas jõukas hulgimüüja, kes müüs oma toodangu linnaelanikele.

Pompeist leitud suur leivaahi

Arheoloogid leidsid kaupmehe majast ka kolm skeletti – kaks naist ja ühe lapse. Inimjäänuste asukoha ja leidmiskoha järgi otsustades üritasid nad end vulkaanipurske ajal tuha ja kivide eest trepi alla peita. Luude kahjustused viitavad sellele, et nad jäid rusude alla.

Arheoloogid leidsid majast ka seina, mis on tõeline kunstiteos. Sellel on episood Achilleuse müüdist, sellel on ka templi kujutis ja kaks reljeefset kollast madu. Peale selle leiti majast purskkaev, mida toitis vihmavesi.

Pompeist leitud freskod
Pompeist leitud freskod
Pompeist leitud freskod

Arheoloogid märkisid, et turistid leide nii pea ei näe, kuid ootamine on seda väärt.