Briti teadlased viivad läbi neli aastat kestva katse, et teha kindlaks, kas lehmadele saab sööta nartsissiekstrakti, et vähendada metaaniheidet ja võidelda nii globaalse soojenemise vastu.

SkyNewsi andmetel vähendasid nartsissid looma tehismaos heitmeid 96%. Šoti Põllumajanduskolledži teadlased loodavad, et tõeliste lehmade peal tehtud katsed annavad tulemuseks vähemalt 30% „Hakkasime algul Alzheimeri tõve jaoks nartsisse kasvatama, kuid avastasime, et nartsissid toodavad ka ühendit, mis takistavad lehmadel metaani toota,“ sõnas farmer Kevin Stevens.

Märgitakse, et paljude riikide valitsused püüavad kariloomade maksustamise ja kariloomade arvule kvootide kehtestamise kaudu metaaniheitmeid võimalikult palju vähendada. Seda seetõttu, et lehmad ja muud põllumajandusloomad põhjustavad umbes 14% atmosfääri paisatavatest metaaniheidetest. „See on elulise tähtsusega, kuna kasvuhoonegaasid ja globaalne soojenemine on suur ülemaailmne probleem ja me loodame, et meie projekt on osa lahendusest mäletsejaliste rolli vähendamiseks metaani tootmises,“ ütles Šotimaa Põllumajanduskolledži loomatehnika professor Jamie Newbold.