Uuendusliku seadme loojate sõnul on tegemist tehniliste võimaluste poolest ainulaadse seadmega terves maailmas.

Idee sellise seadme tootmiseks tekkis umbes 3 aastat tagasi ettevõtte Teltonika asutajal Arvydas Paukštysel, kui ta luges artiklit, milles kirjutati, et Kaunase Tehnikaülikooli (KTU) teadlased töötasid koos Vilniuse Ülikooli (VU) esindajatega välja ülitäpse kodade virvendusarütmia tuvastamise algoritmi.

Teltonika sõlmis ülikoolidega kokkuleppe selle ainulaadse ja patenteeritud tehnoloogia litsentsimiseks, kuid see oli alles pika tee algus.

Projekti hakkas ellu viima rohkem kui 15-liikmest koosnev meeskond, mis oli pandeemia haripunktis asutatud ettevõttesse Teltonika Telemedic kokku tulnud. Töötava toote loomiseks oli kõigepealt vaja juurutada KTU algoritm, samuti hoolitseda tarkvara, käevõru disaini ja toote sertifitseerimise eest.

Teadlased kulutasid palju päevi TeltoHeart funktsioonide täiustamisele ning lõpuks alustas Teltonika Leedus Molėtai tehnoloogiakeskuses selle meditsiinilise käevõru masstootmist.

Esimesed tooted rändavad välisturgudele - Indiasse, Küprosele, Hispaaniasse ja Peruusse ning osa neist jääb ka Leetu, kus mitmed erameditsiiniasutused on juba avaldanud soovi neid meditsiinilisi käevõrusid proovida.

„Südame erinevad rütmihäired mõjutavad umbes 1 miljardit inimest üle kogu maailma,“ rääkis Teltonika Telemedic juht Martynas Osauskas. „Seda tüüpi vaevusi saab kõige tõhusamalt ravida, kui haigus avastatakse õigel ajal ja seda teha aitavad tänapäeval juba nutiseadmed.“

Osauskase sõnul koostasid nad muud tüüpi arütmiad, näiteks, kui pulss äkitselt langeb või tõuseb tavapärasest rohkem. Kui käevõru tuvastab arütmia või tekib halb enesetunne, kui pulss aeglustub või kiireneb tavapärasest rohkem, on selle käevõru kandjal soovitatav teha 6-lülitusega elektrokardiogramm, mille põhjal saab arst panna diagnoosi ja määrata vajaliku ravi.

„Meile teadaolevalt on selle käevõru tehnilisi võimalusi hinnates tegemist kogu maailmas ainulaadse ja analooge mitteomava meditsiiniseadmega,“ lisas Osauskas.

Teltonika Telemedic pakub raviasutuste töö tõhusamaks muutmiseks terviklikku telemeditsiini ökosüsteemi, mis on saanud nimetuseks MyHealth ja milles on TeltoHeart käevõru, andmeid koguv mobiilirakendus ja TeltoCare platvorm, mis on ette nähtud arstidele patsientide andmete jälgimiseks.

„Südamerütmi jälgimist tuleb teha pikka aega, kuid seni on selleks pakutavad seadmed olnud kas ülimalt ebamugavad või ülikallid,“ selgitas Osauskas. „Teltonika välja töötatud meditsiiniline nutikäevõru on tõhus, funktsionaalne ja pulsi pikaajaliseks jälgimiseks mugav kanda. Lisaks sellele aitab tulevikus väljatöötatav telemeditsiiniseadmete ökosüsteem lahendada tervishoiusüsteemi kroonilised probleemid.“

Näiteks kui arstidel on võimalus analüüsida andmeid kauganalüüsi abil, siis saavad nad Osauskase sõnul teenindada rohkem patsiente. Ja kui haigused avastatakse varajases staadiumis, siis on võimalik vähendada nii ravikulusid kui ka haiglate koormust.

Plaanis on, et meditsiinilise otstarbega nutikäevõru TeltoHeart saab tulevikus isiklikuks kasutamiseks soetada müügipartneritelt või raviasutustelt.