Ameerika Ühendriikides on leiutatud ravim, mis annab lootust Alzheimeri tõve pidurdamiseks. USA ravimifirma Eli Lilly and Company, mis toodab ravimit nimega donanemab, avaldas oma ravimikatsetuste lõpptulemused, kirjutab The Times.

See ravim ründab ja hävitab amüloidi-nimelise valgu kogunemist, mis on Alzheimeri tõvega patsientidel kõrgenenud. Uuringu käigus said ligikaudu 1700 patsienti 18 kuu jooksul iga nelja nädala järel intravenoosselt donanemabi või platseebot.

Neil, kes said ravimit, aeglustus uuringu kohaselt kliinilise seisundi halvenemine 35% võrra (võrreldes platseebot saanutega). Väga varajase haigusega patsientide alarühmas, mida nimetatakse kergeks kognitiivseks kahjustuseks, aeglustus haiguse progresseerumine 60%.

Pärast seda, kui need, kellel oli uuringu alguses kõrgem amüloidi tase, jäeti tulemuste hulgast välja, langes haiguse progresseerumise aeglustamise määr 22%ni. Parimad tulemused olid alla 75-aastastel patsientidel.

Mõnedele patsientidele lõpetati ravimite andmine ja neile anti platseebot, kui ajuskaneering näitas, et nende ajus ei leidunud enam amüloidi. Keskmiselt said nad ravimit 47 nädalat.

Pärast ravimi kasutamise lõpetamist näitasid sellised patsiendid jätkuvalt paremaid edusamme kui need, kes alustasid platseeboga.

Eksperdid ütlevad, et uuringu tulemused sillutavad teed Alzheimeri tõve muutmisele ravitavaks seisundiks, nagu diabeet või astma. „Arvatakse, et enam kui 60% dementsusega inimestest põeb Alzheimeri tõbe. See on tõeline pöördepunkt võitluses Alzheimeri tõve vastu ja teadus näitab, et haiguse kulgu saab aeglustada. Sellised ravimeetodid nagu donanemab on esimesed sammud tuleviku suunas kus Alzheimeri tõbe võib pidada krooniliseks haiguseks koos diabeedi või astmaga. Inimesed peavad võib-olla sellega elama, kuid nad saavad ravi, mis võimaldab neil sümptomeid tõhusalt kontrolli all hoida ja jätkata täisväärtuslikku elu,“ rääkis dr Richard Oakley, Alzheimeri assotsiatsiooni teadusuuringute ja innovatsiooni asedirektor.

Samal ajal on ekspertidel uuringu kohta mitmeid kommentaare. Näiteks olid selles osalejad suures osas vabad muudest tõsistest terviseprobleemidest, mis pole päriselus Alzheimeri tõvega patsientidele iseloomulik.

Lisaks on ravimil tõsised kõrvaltoimed: mitmel donanemabi rühma patsiendil tekkis ajuturse ja registreeriti kolm raviga seotud surmajuhtumit. Platseeborühmas oli üks selline surm.