See on hiiglaslik hüpe, mis toimus ajal, mil riigis puhkes taas COVID-epideemia.

Zhejiangis, kus elab umbes 5% Hiina elanikkonnast, registreeriti 2023. aasta esimese kolme kuu jooksul umbes 171 000 tuhastamist, võrreldes 99 000 tuhastamisega eelmise aasta samal perioodil, selgub provintsi tsiviilbüroo veebisaidil avaldatud andmetest.

Maailma Terviseorganisatsioon on öelnud, et Hiina ei ole andnud täielikku ülevaadet sellest, kui paljud riigi 1,4 miljardi elaniku seast haigusele allusid pärast eelmise aasta detsembris rangetest COVIDi piirangutest järsult loobumist.

Hiina teatas, et umbes 80 000 inimest suri COVIDi tõttu haiglates üle kogu riigi esimese kahe kuu jooksul pärast piirangute tühistamist. Sama perioodi kohta teatasid matusebürood, et nad olid ülekoormatud ja krematooriumide ees seisid pikad järjekorrad.

Mõned epidemioloogid hindasid pärast piirangute eemaldamist, et Hiinas võib viiruse tagajärjel surra kuni 2 miljonit inimest.

Provintsi tuhastamiste andmed, milles ei olnud märgitud surma põhjuseid, on vahepeal maha võetud. Ka neljanda kvartali andmed ei olnud kättesaadavad.

Hiina tsiviilasjade ministeerium, mis kogub surmajuhtumite statistikat, ei ole avaldanud üleriigilisi tuhastamisandmeid, mis hõlmaksid seda perioodi.

Nii Zhejiangi provintsivalitsus kui ka tsiviilasjade ministeerium ei vastanud Reutersi kommentaaripäringutele.

Esimese kolme aasta jooksul alates 2019. aasta lõpust, mil pandeemia puhkes, oli Hiina hoidnud viirust suuresti kontrolli all, võttes vastu karmi COVIDi nullpoliitika, mis seisnes karmides sulgemistes ja massilistes testides, et saavutada null COVIDi juhtu.

Kuid 2022. aasta lõpu poole hakkas see poliitika ebaõnnestuma, sest väga kergesti nakkav omikronvariant levis ohjeldamatult ning kohalikud omavalitsused pidid vaeva nägema, et leida piisavalt raha ja tööjõudu piirangute jõustamiseks.

Pärast Pekingis, Shanghais ja teistes linnades toimunud proteste piirangute vastu muutis Hiina 2022. aasta detsembris järsult suunda. 2023. aasta jaanuaris hindas valitsuse teadlane, et 80% Hiina 1,4 miljardist inimesest olid nakatunud.