Sel aastal uuendas Xiaomi populaarse telefoni Redmi Note gammat ja sellesse kuulub nüüd viis uut mudelit: Redmi Note 12, Redmi Note 12S, Redmi Note 12 5G, Redmi Note 12 Pro ja Redmi Note 12 Pro+. Pole kerge nii laiast pakkumisest välja valida? Nõustun sellega, sest hinnad ja võimalused erinevad. Seepärast räägin selles ülevaates sarja Xiaomi Redmi Note kahest testitud odavamast mudelist: Redmi Note 12, mis maksab umbes 200 eurot, ja Redmi Note 12S, mille hind on umbes 260 eurot. Redmi Note 12S on sarja uusim mudel, mis surub end tavaliste kaheteistkümneste ja nende Pro-versioonide vahele.

Neil on palju kallimate telefonide ekraanid

Kuigi telefoni Redmi Note 12 võib julgelt pidada selle sarja alusmudeliks, on see oma hinnakategoorias erakordne nutifon juba ainuüksi oma 6,67-tollise diagonaali ja Full HD resolutsiooniga AMOLED-ekraani tõttu, ekraani värskendussagedus 60/90/120 Hz. Sarnased ekraanid on tavaliselt kaks korda rohkem maksvatel telefonidel.

Uusim Redmi Note 12S mudel on tava-kaheteistkümnendatest väiksem: selle Full HD eraldusvõimega AMOLED-ekraan on 6,43-tolline ja ekraani värskendussagedus 90 Hz. Tootja väitel on juba piisavalt seadmeid, mille värskendussagedus on 120 Hz, seetõttu toetab Redmi Note 12S 90 Hz värskendussagedust: niisugune ekraan toimib palju sujuvamalt kui 60 Hz värskendussagedusega seadmete omad ja need tarbivad tunduvalt vähem energiat kui 120 Hz värskendussagedusega ekraanid, pealegi ei tunne just paljud erinevust 90 Hz ja 120 Hz vahel, eriti 6,43-tollise ekraani puhul.

Xiaomi Redmi Note 12

Mis tahes uue telefoni Xiaomi Redmi Note ekraan ei vääri etteheiteid – pilt on detailne, terav ja nutitelefoni on ka eredas päevavalguses mugav kasutada. Aktiveerida saab spetsiaalse päevarežiimi, mis suurendab päikeselisel päeval teravust. Pildiseadeid on üsna palju: näiteks spetsiaalne sooja ekraanitooniga lugemisrežiim, fondiseaded, tume režiim, ka VR-seadmetega töötamiseks mõeldud eriseaded. Saadaval on ka värviedastuse valikud, näiteks sügavate värvide režiim, standardrežiim või valitakse värvid automaatselt olenevalt kuvatavast sisust. Kõigi nende valikute puhul saate oma maitse järgi värve käsitsi reguleerida. Pealegi tagab seda tüüpi ekraan väga head vaatenurgad.

Võrratu AMOLED-ekraanide omadus – võimalus kuvada teavet, kui seade on puhkerežiimis (alaliselt töötav ekraan). Minu arvates on see suur eelis. Lisaks kasutavad OLED-ekraanide tumedamad osad vähem energiat, mistõttu soovitatakse valida tumedamad ekraaniteemad – see vähendab energiakulu.

Kui rääkida helist, siis suuremal Redmi Note 12 telefonil on üks kõlar, 12S mudelil aga kaks, nii et viimati mainitul on stereoheli. Heli on piisavalt tugev, kuid „pakitud“. Aga see on telefon – me tahame, et mobiilid oleksid hästi õhukesed ja kõlaksid võimalikult hästi, kuid see on füüsikareeglitega vastuolus.

Lühidalt disainist

Uue põlvkonna Xiaomi Redmi Note telefonide disain harmoneerub täielikult viimaste minimalistlike trendidega – ekraani ja tagakaane servade kerge ümarus, tagakaane sirged randid, siledad tasapinnad. Asjaolu, et telefonil on mitu kaamerat, ei pruugi rõhutadagi: Redmi Note 12-l on visuaalselt esile tõstetud vaid kaks kaamerat, misjuures nende objektiive kaitsevad suuremad läikivate servadega kaitseklaasid ja kogu kaameraüksus on tagakaanega sama värvi. Telefonil Redmi Note 12S on visuaalselt esile tõstetud ainult põhikaamera ja kaameraüksus on musta värvi. Mõlemal nutifonil on kolm tagakaamerat (põhi-, lainurk- ja makrokaamera) ning üks esikaamera.

Xiaomi Redmi Note 12S

Mõlema mudeli tagakaane matt pind (ei teki sõrmejälgi) peegeldab erinevate nurkade all langevat valgust huvitavalt ja eri moel. Kaanematerjalist – kvaliteetne, jätab mulje, et hoiad käes mitte keskklassi, vaid hoopis kallimat telefoni. Mõlema mudeli jaoks on tootja valinud kolm ilmastikule iseloomulikku värvitooni: tumehalli, helesinise ja roheka.

Mõlemad telefonid on kaalult sarnased: Xiaomi Redmi Note 12 kaalub 184 g ja S-versioon on mõne grammi võrra kergem – 176 g. Kuid suurem mudel on veidi õhem (vastavalt 7,9 ja 8,1 mm).

Kuigi tegemist ei ole kõige kergemate telefonidega turul, ei erine nende kaal teiste keskklassi telefonide omast, aga käes hoides tunnetate neid seadmeid kindlalt.

Kolm asja, mida mõnel teisel telefonil ei ole

Vahel on pisiasjad meeldivad ja uute Redmi Note telefonide puhul on neid koguni kolm. Esimene: kolmekohaline SIM-kaardi ja mälukaardi hoidik, mis mahutab kaks SIM-kaarti ning mälukaardi. Mõned tootjad pakuvad ainult kahekohalist hoidikut, millest üks on universaalne: saab sisestada kas SIM- või mälukaardi.

Xiaomi  Redmi Note 12S

Teine meeldiv pisiasi: 3,5 mm kõrvaklappide pesa. Tundub, et tänapäeval, kui domineerivad juhtmevabad kõrvaklapid, ei tasuks seda isegi mainida ja paljudel uusimatel telefonidel puudub füüsiline heliühendus, aga mõnikord, kui tahaks peol oma muusikat mängida ja seadmele sobib ainult juhtmest tulev signaal, on audioühendus teretulnud. Kolmas pisiasi: infrapuna-saatja, tänu millele saab juhtida teisi koduseadmeid, nt televiisorit.

Veel üks mõnus lahendus on see, et sõrmejäljelugejad on integreeritud külgmisse sisse/väljalülitusnuppu, mis on väga mugav, sest sõrm sirutub intuitiivselt nupuni, st vajaliku kohani. Sõrmejäljelugeja töötab täpselt, välja arvatud siis, kui sõrm on märg ja toimingut tuleb korrata.

Protsessorid ja mälud

Redmi Note 12 ja Redmi Note 12S sisu vaadeldes selgub, et erinevusi on üsna palju. Telefoni Xiaomi Redmi Note 12 turule toomisel tutvustati ka selle 8-tuumalist Qualcomm Snapdragon 685 protsessorit, mida toetab Adreno 610 graafikamootor. Aga telefoni Redmi Note 12S toiteallikaks on 8-tuumaline MediaTek Helio G96 protsessor ja seda toetab graafikaprotsessor ARM Mali-G57 MC2.

Kui telefonil Xiaomi Redmi Note 12 on 4 GB muutmälu ja telefoni sisemälu on 128 GB, siis Redmi Note 12S parameetrid on kaks korda paremad: vastavalt 8 GB ja 256 GB. Sisemälu saab sobiva mälukaardiga laiendada kuni 1 TB-ni.

Xiaomi Redmi Note 12

Mõlemal telefonil on Xiaomi modifitseeritud Android 13 kasutajaliides MIUI 14, mille iseloomustamiseks võib öelda: lihtne, kergesti mõistetav, intuitiivne ja piisavalt praktiliste funktsioonidega.

Telefonide kaamerad

Mõlemal telefonil on erinevad põhikaamerad, aga muud kaamerad on samasugused. Telefoni Xiaomi Redmi Note 12 põhikaamera eraldusvõime on 50 MP ja sellel on 1/2,76-tolline sensor ning selle kaamera objektiivi maksimaalne ava – f/1,8. Objektiivi fookuskaugus on 27 mm. Optiline stabilisaator puudub.

Redmi Note 12S kaamera eraldusvõime on kaks korda suurem – 108 MP. Ka sensor on suurem – 1/1,52 tolli. Objektiivi ava on sarnane – f/1,9. Näitajate poolest on see kaamera etem, kuid ärge imetlege neid sadu piksleid, sest arvud ei ütle sageli midagi (eriti telefonide puhul, millesse ruumikitsikuse tõttu paigaldatakse tillukesed sensorid). Sel juhul on olulisem, et telefonil Redmi Note 12S on suurem sensor ja 9-in-1 pixel binning-tehnoloogia, mis tähendab, et üheksalt pikslilt saadud teave ühitatakse ja selle tulemusel on kujutis täpsem ning detailsem.

Lisaks põhikaamerale on neil telefonidel 8 MP lainurkkaamera, mille vaatenurk on umbes 120 kraadi, f/2.2 maksimaalse avaga kaamera ja 2 MP resolutsiooniga makrokaamera (f/2.4).

Redmi Note 12 põhikaamera fotokvaliteet ei ole kehv, kuid ei midagi rohkemat. Hea valgustuse korral saab detailse, piisava teravusega pildi, kuid varjus võib teravus soovida jätta. HDR-režiimi korral tulevad pildid paremad – ka kehva valgustusega on pilt suhteliselt terav, hoolimata sellest, et kaameral puudub optiline stabilisaator. Vaikimisi pildistavad mõlema telefoni põhikaamerad madalama eraldusvõimega, kuid alati on võimalik lülitada maksimaalsele eraldusvõimele.

Suurema eraldusvõime ja 9-ühes-tehnoloogia puhul toimib Redmi Note 12S kaamera paremini – rohkem detaile, paremad pildid öösel.

Mõlema telefoni lainurkkaamerad pildistavad päeval hästi: põhikaameratel on detailsus ja teravus sarnasel tasemel ning dünaamiline ulatus pole laita.

Makrokaamera osas teeb rõõmu lühike teravustamiskaugus, kuid selle eraldusvõime on madal (1600 × 1200), mistõttu napib detaile. Hea valgustuse korral saab aga teha võrratuid kaadreid.

Videosalvestuse vallas ei leidu midagi erakordset: mõlemad nutitelefonid salvestavad videoid maksimaalse Full HD eraldusvõimega, kiirusega 30 kaadrit sekundis.

Redmi Note 12 on varustatud 13 MP eraldusvõime ja f/2.4 avaga selfikaameraga, mis on küll korraliku fookuskaugusega, kuid kaamera on lainurgaga, nii et lähivõtteid tehes moonduvad näo proportsioonid. Telefonil Redmi Note 12S on 16 MP eraldusvõime ja f/2,4 avaga selfikaamera.

Aku ja tööaeg

Mõlemal vaadeldud telefonil on piisavalt suure mahuga 5000 mAh aku. Täis laetud akuga töötab Xiaomi Redmi Note 12 ka küllatki suure koormuse korral umbes 24 tundi. Telefon võib videoid kuvada kuni 21 tundi, aga väiksema koormuse korral töötab see umbes 30 tundi. Kuna AMOLED-ekraaniga nutitelefonid kasutavad akut säästlikult, edestavad need suuremate akude puhul oluliselt muud tüüpi ekraanidega konkurente.

Mõlemaid telefone laetakse C-tüüpi USB-liidesega ja need toetavad kiirlaadimist. Komplektis on 33 W laadija. Vaadeldud telefonide akud saavad umbes tunniga täis laetud. Juhtmeta laadimist ei pakuta.

Kokkuvõte

Telefonid Xiaomi Redmi Note 12 ja Redmi Note 12S ei ole liidrid ei jõudluses ega fotograafias – liidreid tuleks otsida lipulaevade, mitte keskklassi mudelite seast. Kuid nagu ma juba mainisin, püüavad tootjad tihtipeale anda keskklassile arvukalt neid omadusi, mis olid üsna hiljuti vaid kõige kallimatele telefonidele omased, muutes sel moel mõned selle klassi mudelid atraktiivseks ja huvitavaks.

Xiaomi Redmi Note 12 ja Redmi Note 12S on tavalised tööhobused, kes saavad erinevate ülesannetega probleemideta hakkama. Need ei sobi ülikeerukate ega palju ressursse nõudvate mängude jaoks, neil pole erakordseid fotograafilisi andeid, aga kui kasutaja ei vaja võimsaimaid ega kiireimaid protsessoreid, parimaid kaameraid, ei saa kumbki Xiaomi Redmi Note telefon etteheidete osaliseks.

Vaatamata väiksemale ekraanile eelistaksin tänu suuremale RAM-ile ja sisemälule ning enam arenenud kaamerale kallimat, Redmi Note 12S mudelit. Ka rakenduse AnTuTu Benchmark 9 tulemused soosivad kallima mudeli valikut. Redmi Note 12 on seevastu suurema ekraaniga, parema ekraanikaitsega (Corning Gorilla Glass 3) ning niiskus- ja tolmukindlus vastavad IP 53 klassi nõuetele.

Jaga
Kommentaarid