FDA teates väitis amet, et see aitab vähendada naiste takistusi rasestumisvastaste vahendite ligipääsetavusele. Opilli tootja sõnul saab see käsimüügis kättesaadavaks ilmselt 2024. aasta alguses.

Beebipille on olemas mitmel kujul, on kombineeritud pillid ja nn minipillid. Kombineeritud pillides on mitu hormooni, sealhulgas östrogeen. Minipillides on vaid üks hormoon ning see on hea alternatiiv naistele, kes ei saa võtta pille, kus on sees östrogeen.

Opilli beebipillid on minipillid, kus on vaid üks hormoon - progestiin. Arstide sõnul on see üks ohutumaid rasestusvastaseid vahendeid just selle tõttu, et seal östrogeeni pole. See tähendab, et pillidel peaks olema teistega võrreldes vähem kõrvalmõjusid ja terviseriske.

Opilli sagedasemad kõrvalmõjud on ebaregulaarne veritsemine, peavalud, pearinglus ning iiveldus.

Opill beebipillid

USA pole esimene riik, mis beebipille käsimüügis pakub. Juba üle 100 riigi maailmas pakuvad sellist võimalust, nende hulgas India, Hiina, UK ja mitu riiki Lõuna-Ameerikas.

„Kui neid õigesti kasutada, on igapäevased suukaudsed rastestumisvastased vahendid turvalised ning arvatavasti palju efektiivsemad kui praegu saadaval olevad käsimüügivahendid raseduse ärahoidmiseks,“ ütles FDA ravimite hindamise ja uuringute keskuse juht dr Patrizia Cavazzoni.

Mais hääletas FDA ekspertide nõuandekomitee üksmeelselt otsuse poolt, et tabletid oleks käsimüügis saadaval. Arutelu ajal tõstatasid mõned teadlased küsimuse, kas kõik noored inimesed ikka saavad juhenditest aru, sealhulgas keelust võtta pille, kui on soodumus rinnavähiks.

Komitee liikmed leidsid seevastu, et rinnavähiga naised peaks juba oma arstiga kontaktis olema ja teadma, et nad ei tohi pille võtta. Seega leidis komitee, et Opill, mis sai esimese heakskiidu FDAlt 1973. aastal, on pidevalt tõestanud oma turvalisust ja efektiivsust.

Ekspertide sõnul on naistel, eriti teismelistel, mitmeid takistusi rastestumisvastastele vahenditele ligi pääsemisel, sealhulgas tervisekindlustuse puudumine või probleemid leida transporti arsti juurde. See on eriti suur mure USAs, kus tervisekindlustus on tasuline ja ltransport on eriti autopõhine.

Ühtlasi seisavad naised ekspertide sõnul tihti silmitsi häbitundega, kui üritavad teemast arstide või vanematega rääkida. Mõned USA uuringud on leidnud, et pea pooled rasestumised on tahtmatud.

Praegu tundub, et teema pole tekitanud sama palju vaidlusi ja proteste kui USA vastuolulised abordiseadused. BBCle saadetud kommentaaridest selgub, et paljud abordivastased rühmitused ei võta rasestumisvastaste vahendite osas hoiakut.

Praegu ei ole veel kindel, kui kallis Opill olema saab, kuid Bideni administratsiooni sõnul määrab hinna pillide tootja Perrigo.