Valitsuse veebiturvalisuse seaduseelnõu muudatused võeti ülemkojas vastu, vaatamata valitsuse vastuseisule.

Paruness Kidron, kes toetas muudatusettepanekuid, ütles, et ettevõtted peavad vastutama algoritmide eest, mis viivad inimesi kahjuliku veebisisu juurde. Eelnevalt väideti, et seaduseelnõu pidi reguleerima ainult sisu.

Valitsus seisis muudatusettepanekutele vastu, kuid kaotas 72-ne häälteenamusega. Nende arvamusel lükkavad muudatused edasi teisi eelnõus sisalduvaid lastekaitsemeetmeid.

„Interneti-ohutuse seaduseelnõu muutmine sellisel viisil ainult nõrgestab ja lõppkokkuvõttes viibib laste kaitse pikemas perspektiivis ning on pettumus, et ülemkoda hääletas selle poolt,“ ütles valitsus.

Seaduseelnõu, mis on oma teekonna viimases etapis, püüab reguleerida kasutajate teenuste pakkujaid, näiteks sotsiaalmeediaettevõtteid ja otsingumootoreid, et kaitsta kasutajaid kahjuliku ja ebaseadusliku sisu eest.

Paruness Kidron väitis, et kuigi seaduseelnõu on suunatud näiteks kahjulikele postitustele sotsiaalmeedias, ei käsitleta kahju, mida põhjustab ettevõtte teenuse ülesehitus.

See hõlmaks näiteks „sisuliselt neutraalseid“ algoritme, mis suunavad 13-aastaseid poisse tahtlikult Andrew Tate'i poole - mitte mingil sisulisel põhjusel, vaid lihtsalt põhjusel, et 13-aastased poisid on üksteisega sarnased ja üks neist on juba sellel saidil käinud.

Andrew Tate'ile, kes on praegu Rumeenias koduarestis, on esitatud süüdistus vägistamises, inimkaubanduses ja kuritegeliku jõugu moodustamises naiste seksuaalseks ärakasutamiseks. Tate, kellel on internetis miljoneid jälgijaid, eitab kõiki tema vastu esitatud süüdistusi.

Naistevihkajaks ja seksistiks nimetatud Tate'i on paljud sotsiaalmeediaplatvormid, sealhulgas YouTube, Facebook, Instagram ja TikTok, oma lehelt ära keelanud - viimane ütleb, et naiste vihkamine on ideoloogia, mida nad ei salli.

Paruness Kidron ütles ülemkoja arutelus, et algoritmiliste soovituste mõju on negatiivselt mõjutanud nende koole, kuna naisõpetajad ja tüdrukud võitlevad noorte poiste hoiakutega naiste suhtes. Ühtlasi väidab ta, et see on lõhkunud peresid, kus naised ei tunne enam oma poegi ja vendi ära.

„Sadade tuhandete laste surumine Andrew Tate'i poole ilma muu põhjuseta kui võrgustikuefektist äriliselt kasu saamine on lastele ja peredele äärmiselt kahjulik,“ ütles Kidron.

Paruness Kidron kritiseeris ka teisi kahjulikke disainivalikuid, mis muudavad nn skrollimise ehk postituste lõpmatu kerimise sõltuvust tekitavaks.

Ülemaailmne heategevuslik mittetulundusühing Internet Society, mis keskendub internetipoliitikale, -tehnoloogiale ja -arengule, väljendas muret muudatusettepanekute osas.

„Nende algoritmide rangem reguleerimine võib olla vajalik, et vältida sobimatu sisu sattumist laste ja teiste kasutajate ette,“ ütles ühingu direktor Robin Wilton BBC-le. Kuid ta lisas: „Need uued muudatusettepanekud näitavad veebiturvalisuse seaduseelnõu suurimat probleemi - et see on liiga suur ja püüab teha liiga palju asju korraga, millest mõned on vastuolulised ja lausa õõnestavad veebiturvalisust.“