Kanaari saartel uhtusid lained kaldale kašelotikorjuse. Selle seest leidsid teadlased suure kamaka ambrat, mis tõenäoliselt looma tappis, kirjutab The Independent.

Möödunud kuul leiti La Palma saare rannast 13-meetrine ja 15 tonni kaaluv kašelott. Las Palmas de Gran Canaria ülikooli teadlased viisid suure mereelaniku surma põhjuse väljaselgitamiseks läbi lahkamise. Kašeloti maost leidsid nad suure kamaka, mis osutus ambraks. „Kui kivi eemaldasin, pöördusin ümber ja kõik rannas viibijad vaatasid mind üllatunud nägudega. Sel hetkel taipasin, mis surma põhjustas,“ rääkis kohaliku ülikooli loomatervishoiu ja toiduohutuse instituudi juhataja Antonio Fernandez Rodriguez.

Umbes 9,5 kg kaaluv kamakas eemaldati kašeloti kehast ja osutus suureks ambratükiks, haruldasest vahajast ainest, mida mõnikord nimetatakse ka „hulpivaks kullaks“, teinekord „halliks merevaiguks“. See moodustub kašeloti seedeelundkonnas toimuvate protsesside tagajärjel. Ambra võib kasvada nii suureks, et rebida kašeloti soolestiku puruks, aga reeglina väljub see kas päraku kaudu või kašelott oksendab selle välja. Ambra on parfümeerias lõhnafiksaatorina kõrgelt hinnatud, nii et selline pirakas tükk võib maksta umbes 500 000 eurot.