Metaan on süsihappegaasi järel suuruselt teine kasvuhoonegaas, mida kariloomad, näiteks lehmad ja lambad, röögatades vabastavad.

Hiljuti läbi viidud katsed näitasid, et nartsissidest ekstraheeritud kemikaal võib vähendada metaani tootmist kolmandiku võrra, kui seda lisatakse lehmade söödale.

Pool Ühendkuningriigi metaaniheitest pärineb lehmadelt, samas kui ülemaailmselt moodustavad nad 14% kasvuhoonegaasidest, vahendas BBC saade Countryfile.

Šotimaa Rural College'i teadlased on edukalt ekstraheerinud lillest kemikaali nimega hemantamiin.

Laboratooriumis näitasid nad kunstliku lehma mao abil, et see võib vähendada heitkoguseid 30% võrra, kui seda lisada söödale.

Nartsiss on Walesi rahvuslill.

Seda katsetatakse nüüd mitmes farmis, sealhulgas Andrew Evansile kuuluvas farmis Walesis. „See on ju Walesi rahvuslill, seega oleme sellest üsna huvitatud,“ ütles ta.

„Ma arvan, et see on meie panus - osalemine katses, mis võib potentsiaalselt leevendada metaani mõju keskkonnale,“ lisas Evans.

Põllumajandusliidu NFU Cymru aseesimees Abi Reader ütles, et katse on paljulubav, kuid on oluline, et protsessi hinnatakse nõuetekohaselt.

„Loomakasvatajatena oleme kindlasti valmis otsima erinevaid alternatiive metaani heitkoguste vähendamiseks,“ ütles ta.

Readeri sõnul on siin mitu asjaolu, mida peab kontrollima. „Me peame veenduma, et see on loomadele ohutu,“ selgitas ta. „Me peame ühtlasi veenduma, et see on ökonoomne ja et me vähendame sellega metaaniheiteid,“ lisas ta.