Elevandid suudavad muuta oma toitumist mitte ainult sõltuvalt toidu saadavusest, vaid ka vastavalt oma eelistustele ja füsioloogilistele vajadustele. Sellele järeldusele jõudsid teadlased kahe Keenia elevandikarja toitumisharjumusi uurides, edastab Sky News. Teadlased tõid näite, et rasedal elevandil võivad erinevatel rasedusperioodidel olla erinevad eelistused ja vajadused.

Leiud viitavad sellele, miks kari otsib toitu koos – üksikud loomad ei söö alati samu taimi samal ajal, nii et taimi jätkub tavaliselt kõigile.

Teadlased märkisid, et need tulemused aitavad vastata olulistele küsimustele elevandikarjade käitumise kohta. Uurimuse autor Tyler Kartzinel märkis, et teadmine sellest, mida elevant sööb, aitab nende populatsioone kasvatada. Ta ütles, et teadlastel pole kunagi olnud selget ettekujutust sellest, mida elevandid looduses tegelikult söövad. „Põhjus on selles, et neid loomi on raske ja ohtlik lähedalt jälgida, nad läbivad pikki vahemaid, söövad öösel ja tihedas tihnikus ning paljud taimed, millest nad toituvad, on üsna väikesed,“ selgitas teadlane.

Lisaks rõhutasid teadlased, et isegi kogenud botaaniku jaoks on peaaegu võimatu silma järgi kindlaks teha, mida elevandid söövad.

Uuring näitas ka, et toitumise erinevused üksikute elevantide vahel olid sageli palju suuremad, kui seni arvati, isegi nende pereliikmete seas, kes otsisid koos toitu samal päeval. Teadlased kinnitavad, et elevantide toitumisharjumustes on ühisjooni inimestega: näiteks eelistavad need suured loomad endale igaks õhtuks valida erineva toidupala.