2020. aasta kurikuulsa kuulsuste Twitteri kontode ülevõtmise peamine osaline läheb viieks aastaks vangi.

Liverpoolist pärit Ühendkuningriigi kodanik Joseph James O'Connor (teise nimega PlugwalkJoe) mõisteti viieks aastaks föderaalvanglasse oma rolli eest 2020. aasta juulis toimunud Twitteri häkkimises ja teistes küberkuritegudes.

Koos kahe kaasosalisega kaaperdas ta 130 avaliku elu tegelase, sealhulgas Elon Muski, USA president Joe Bideni, endise presidendi Barack Obama ja Kanye Westi Twitteri kontod ning pettis lisaks Bitcoin-kelmuse käigus teisi Twitteri kasutajaid, et nad annaksid üle 100 000 dollarit.

Vangistus hõlmab ka süüdimõistmisi SnapChati ja TikToki kontode kaaperdamise eest ning küberjälitamise ja swatting-rünnakute eest.

O'Connor anti Hispaaniast välja 26. aprillil ja ta tunnistas end 9. mail süüdi.

Pärast vabanemist määratakse talle kolm aastat tingimisi vangistust ning samuti on ta kohustatud maksma 794 012,64 dollarit seoses Bitcoini kelmusega.

„Selle juhtumi uurimine, süüdistuse esitamine, väljaandmine ja süüdistuse esitamine nõudis paljude inimeste koostööd ja kooskõlastatud jõupingutusi,“ ütles Ameerika Ühendriikide prokurör Ismail Ramsey justiitsministeeriumi avalduses.

„See juhtum näitab, miks küberkurjategijad ei saa lohutada end anonüümsusega, mida nad võivad arvata, et nad naudivad,“ lisas ta. „Nad tuvastatakse, neid jälitatakse hoolikalt ja tuuakse kohtu ette.“