Kuna laulu- ja tantsupidu on rahvarohke osavõtuga ning inimesed kasutavad pidevalt mobiilse kõne- ja andmesideteenust, suureneb märkimisväärselt võrreldes tavapärase kasutusega piirkonna mobiilivõrgu koormus. Seda on kinnitanud ka varasemate laulupidude võrgustatistika.

Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse kinnitusel saavad kõik ettevõtte kliendid, kes kasutavad Telia Mobiilse Elu 5G pakette ja 5G toega telefone, laulu- ja tantsupeo ajal tarbida mobiilset internetti Telia 5G võrgus.

Kalevi staadionil ehk noorte tantsupeo asukohas pani Telia oma 5G tugijaama tööle juba varem, Tallinna Lauluväljak varustati aga 5G leviga 17. juuniks.

„Lauluväljakule paigaldatud 5G levi saigi oma esimesed tõsisemad tuleristsed 17. juunil, mil seal toimus Scorpionsi kontsert. Meie jaoks oli positiivne näha, et kolmandik kogu kontserdi ajal teenindatud mobiilse andmeside mahust toimus meie 5G võrgus,“ märkis Visse.

Telia tehnoloogiajuhi kinnitusel on lisaks 5G-le noorte laulu- ja tantsupeo peopaigad kaetud loomulikult ka kõigi vanemate generatsioonide mobiilsidetehnoloogiatega ehk olemas on ka korralik 2G, 3G ja 4G levi.

„Seega saab olema põnev näha, kui aktiivselt meie kliendid erinevaid mobiilsidetehnoloogiaid seekordse laulu- ja tantsupeo ajal kasutavad ning kui suur on just 5G kui kõige moodsama tehnoloogia kasutamine,“ lisas Visse.

Elisa meediasuhete juht Irene Kivi kinnitab, et ülekoormuse vältimiseks suurendab ka Elisa XIII noorte laulu- ja tantsupeo ajaks võrgumahtu Tallinna Lauluväljaku ja Kalevi staadioni piirkonnas. „Lauluväljaku piirkonda teenindavatele tugijaamadele lisab Elisa omakorda täiendavaid raadiovõrgu kihte, mis aitavad võrgukoormust ühtlustada,“ lisab ta.

Samuti soovitab Elisa veelgi parema teenuse kasutamiseks aktiveerida lisaks ka VoLTE häälkõne. „Mobiilse andmeside kasutamisel tasub parima kasutuskogemuse saamiseks sees hoida 4G internet,“ ütleb Elisa meediasuhete juht Irene Kivi.

Ka Tele2 hoolitseb selle eest, et lauluväljakule kogunenud inimestel oleks tagatud varasemast suurem võrgumaht nii kõne- kui ka andmeside teenuste kasutamiseks. „Suurendasime levi võimendamiseks lauluväljakul oma tugijaamades andmeside mahtu ning lisaks töötab lauluväljakul ka meie ajutine tugijaam, et veelgi paremini kogu koormust teenindada. Alates 15. juunist töötab seal ka 5G ühendus,“ ütles Tele2 raadiovõrgu planeerimise ja võrguehituse juht Margus Sits. „Arendame oma võrkusid järjepidevalt, lisaks plaanime selle aasta lõpuks jõuda 5G leviga 80% elanikeni. Üle-eestilise 5G katvuse plaanime saavutada aastal 2026.“