Harku vald tuletas alles täna ennelõunal oma elanikele meelde, et põhjavee varud ei ole piiritud ja kui paljud vallaelanikud korraga oma muru joogiveega kastavad, jõutakse olukorda, kus veesurve torustikus langeb. „Liigne mageda vee väljapumpamine võib halvimal juhul tekitada olukorra, kus merevesi põhjavette tungib,“ teatas vald, kus juba 2016. aastal võrdustati kastmis- ja joogivee hinnad ja need viimased on ühtlasi võrreldamatult kallimad kui näiteks Tallinna Vee küsitavad.

Teisel pool peallinna paiknev Viimsi vallavalitsus teatas aga täna, et veetarbimine on seal juba ületanud kriitilise piiri. „Veevarude nappus võib kaasa tuua olukorra, kus tulekahju korral ei jagu piisavalt vajalikku kustutusvett, elanikelt oodatakse tarbimise piiramist ja joogivee kastmiseks raiskamise lõpetamist,“ teatas Viimsi vald.

„Öine veetarbimine on nii suur, et veevarud ei jõua enam hommikuks taastuda nagu tavaliselt. Seostame seda tarbimise kasvu kuiva perioodiga ja inimeste sooviga oma muru kasta. Joogivee kasutamine selleks ei ole lubatud ega keskkonnasäästlik,“ selgitas AS Viimsi Vesi juhatuse liige Raul Vanem.

Emeriitprofessor: merevesi võib tungida kaevudesse