USA Northwesterni ülikooli teadlased analüüsisid ligi 30 000 ameeriklase tervisekindlustusandmeid. Kõiki neid inimesi uuriti 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate alguses ning nende kohta koguti infot 2015. aasta lõpuni. Selle aja jooksul suri neist umbes 13 000.

Kogutud andmete analüüs näitas, et kehamassiindeksi ja eluea vahel on pöördvõrdeline seos – mida kõrgem on KMI, seda lühem on eluiga. Inimesed, kellel oli 40-aastaselt normaalne kehamassiindeks, surid keskmiselt 82,3-aastaselt. Ja inimesed, kes kannatasid 40-aastaselt haigusliku rasvumise all (kehamassiindeks rohkem kui 40), elasid keskmiselt 77,7 eluaastani. Samal ajal leidsid teadlased, et isegi mõõdukas ülekaalulisus keskeas võtab ära umbes kaks eluaastat.

Selle nähtuse täpsed bioloogilised põhjused on siiani teadmata, kuid teadlased viitavad sellele, et kõrge kehamassiindeksiga inimeste oodatava eluea lühenemine on tingitud suurest hulgast kaasuvatest haigustest. Ülekaal ja rasvumine põhjustavad põletikke organismi kudedes, suurendavad kolesteroolinaastude riski arterites, koormavad südant ja teisi elutähtsaid organeid.